
Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) din Timișoara
17:30 | 03 octombrie 2016
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut luni, 3 octombrie a.c., o alocuțiune, cu prilejul vizitei sale la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) din Timișoara.
Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuțiunii:
„Domnule profesor,
Mulţumesc pentru invitaţie, mulţumesc pentru că mi-aţi prezentat astăzi o facilitate care depăşeşte cu mult aşteptările mele. Bineînţeles că am fost informat de colega mea unde vin, deci nu am venit chiar aşa, la total necunoscut, şi am avut așteptări mari. Realitatea este că sunteţi mult mai buni decât mi s-a descris şi vă felicit pentru acest lucru. În acest fel, cred că nu se supără nici universitățile, nici Primăria, dacă spun că sunt bucuros că pot, la sfârşitul acestei zile, să spun că am avut și un al treilea motiv pentru care am venit aici în Timişoara, şi anume ce aţi descris generic foarte frumos – Timişoara științifică. Ştiţi că am venit astăzi fiindcă este începutul anului universitar. Am vrut prin venirea mea să subliniez şi importanţa pe care o are proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană.
Cred că vizita mea aici la OncoGen arată clar că, după părerea mea, domeniul universitar nu este imaginabil rezonabil fără cercetare, cercetarea trebuie să fie parte din acest sistem. Am discutat un pic şi recunosc că m-aţi edificat în câteva privinţe, cum se corelează cercetarea în domeniul medical, în speță acum în domeniul cancerelor, cu aparatul administrativ care gestionează marele sistem public de sănătate. Şi cred că avem încă mult de lucru, ca să nu zicem altceva. Deci hai să ne apucăm! Eu sunt foarte mulţumit că am ajuns astăzi aici, am întâlnit oameni foarte, foarte dedicaţi în această facilitate, am avut și surpriza deosebit de plăcută să întâlnesc oameni tineri, care inventează și produc sisteme mai performante decât cele care se găsesc de obicei în piață. Toate acestea îmi confirmă faptul că Timișoara nu este doar locul unde a început Revoluția din decembrie, nu este doar locul unui cvartet performant universitar, al unei vieți culturale, ci este în continuare un oraș al inovării, un oraș unde Competitivitate se scrie cu C mare. Vă felicit pentru aceste lucruri! Îmi doresc să rămânem în legătură și să căutam, poate împreună, căi pentru a promova aceste inițiative care, după părerea mea, sunt extrem de benefice pentru România.
Una din temele recurente la întâlnirile Consiliului European la care particip este competitivitatea europeană și competitivitatea Uniunii Europene. Noi dacă nu reușim să rămânem competitivi, o să cădem la nivelul de consumator și producția profitabilă va fi în altă parte. Astfel de centre îmi dau speranță că și noi, România, putem să fim în zona în care se inovează, o zonă care crește clar competitivitatea României și atunci avem tot interesul ca și societate să dăm toată atenția unor astfel de facilități. Mai ales că sunt create de oameni care știu foarte bine ce trebuie făcut, și vă felicit domnule profesor, oameni dedicați și unei întregi comunități urbane, care a dovedit că știe întotdeauna cum să meargă mai departe.
Vă mulțumesc!”