Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul evenimentului de aniversare a 144 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal

19:15 | 24 Mai 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 24 mai a.c., la Sediul central al PNL, o alocuțiune în cadrul evenimentului de aniversare a 144 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal.

 

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Domnule Președinte al Partidului Național Liberal, dragă Ludovic,

Dragi liberali,

Excelențe,

Doamnelor și domnilor,

Dați-mi voie să încep cu ce se cuvine a începe o cuvântare de acest tip. La mulți ani Partidului Național Liberal, cu ocazia venerabilei vârste de 144 de ani! Cel mai vechi și, dacă îmi permiteți, cel mai bun partid din România.

Doamnelor și domnilor,

Am auzit și m-am bucurat să avem această prezentare, lucruri importante despre istoria Partidului Național Liberal, despre fondatori, despre Brătieni, despre Kogălniceanu, nume mari liberale. Nu există carte de istorie în care aceste nume să nu apară!

Doamnelor și domnilor,

Dați-mi voie să mă refer eu un pic la prezentul și viitorul Partidului Național Liberal. Ultima dată am participat la sărbătoarea ocazionată de ziua Partidului Național Liberal în anul 2015, la scurt timp după ce am luat în primire mandatul de Președinte al României și cedasem mandatul de Președinte al PNL.

Atunci ne-am întâlnit în număr mare, cu speranțe mari. Și, de atunci, dragii mei, s-au scurs câțiva ani, câțiva ani cu evenimente politice mai bune pentru PNL, mai puțin bune pentru PNL, ani complicați.

Însă, în toți acești ani, Partidul Național Liberal a fost un sprijin de nădejde pentru mine, Președintele României, și pentru politica pe care am dus-o pentru români și pentru România. Mulțumesc, PNL, pentru acest sprijin!

În anul 2014, Partidul Național Liberal s-a transformat, tot după un scrutin ca cel pe care îl așteptăm peste doar două zile, după europarlamentare. Conducerile vechiului Partid Național Liberal și al vechiului Partid Democrat Liberal au decis să fuzioneze cele două partide. A rezultat actualul Partid Național Liberal, un partid cu o vocație europeană, un partid cu vocația guvernării în România.

Este extrem de important să constatăm, și fac acest lucru de la această tribună, că Partidul Național Liberal, în forma creată în vara lui 2014, s-a maturizat. Faliile inerente unei astfel de fuziuni au dispărut. PNL este astăzi un partid viu, un partid puternic, un partid unit, și, pentru toate acestea, dați-mi voie să mă bucur alături de voi și să vă felicit.

Ne așteaptă alegeri grele și acestea de duminică nu sunt singurele. Urmează o serie de alegeri extrem de importante pentru România. Prima dată europarlamentarele și referendumul, care vor da românilor posibilitatea să voteze pentru România Europeană, pentru România prosperă și sigură, pentru România noastră, așa cum ne-o dorim cu toții.

Urmează prezidențialele, alegerile locale și alegerile parlamentare. După părerea mea, Partidul Național Liberal, în anul 2019, și cu siguranță în anul 2020, este pregătit să câștige aceste alegeri și vă doresc mult succes!

România are nevoie de o guvernare responsabilă, o guvernare care vine pentru România, o guvernare pentru români, o guvernare cu oameni dedicați României, o guvernare cu oameni dedicați viitorului european al României.

O astfel de guvernare poate să vină de la Partidul Național Liberal și asta vă doresc pentru viitorul apropiat și, dacă se poate, chiar mai îndelungat.

La mulți ani!”