Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Comandantului Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod Wolters

04 septembrie 2020

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 4 septembrie, a.c., la Palatul Cotroceni, pe Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) și Comandant al Forțelor SUA în Europa, generalul Tod D. Wolters, aflat în vizită în România.

Discuțiile s-au axat pe subiectele de actualitate aflate pe agenda Alianței Nord-Atlantice, context în care Președintele României a prezentat perspectiva națională privind continuarea procesului de adaptare a NATO la provocările mediului de securitate actual.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România continuă să fie un aliat ferm angajat în procesele aflate în derulare în cadrul NATO, accentuând implicarea activă a țării noastre în consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre. În context, Președintele României a susținut necesitatea unei abordări adecvate a Alianței pentru consolidarea securității în această zonă.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul țării noastre de a participa la operațiile și misiunile Alianței și de a continua să aloce 2% din PIB pentru Apărare, asigurând predictibilitate și consistență eforturilor naționale de modernizare a forțelor armate, precum și plusvaloare participării României la inițiativele și misiunile NATO. 

Președintele României a evidențiat soliditatea Parteneriatului Strategic dintre țara noastră și SUA, în special pe dimensiunea de apărare, încurajând intensificarea cooperării la nivelul forțelor armate române și americane, atât în proiecte bilaterale, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.   

Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa și Comandant al Forțelor SUA în Europa, generalul Tod D. Wolters, a evidențiat prioritățile avute în vedere la nivelul NATO în perioada următoare, inclusiv cele care derivă din punerea în aplicare a noii Strategii Militare a NATO în contextul posturii aliate de descurajare și apărare. 

Generalul Tod D. Wolters a apreciat în mod deosebit participarea activă și consistentă a României în cadrul inițiativelor, operațiilor și misiunilor Alianței Nord-Atlantice, evidențiind nivelul înalt de profesionalism al militarilor români din teatrele de operații din Afganistan și Balcanii de Vest și din structurile de comandă ale NATO.

La finalul întrevederii, Președintele României l-a decorat pe generalul Tod D. Wolters cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer, cu însemn pentru militari, de pace, în semn de înaltă apreciere pentru sprijinul acordat României de către Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate în Europa, a angajamentului real pentru întărirea cooperării în cadrul NATO, precum și pentru implicarea în definirea provocărilor viitoare ale mediului de securitate.