Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia sărbătoririi a 95 de ani de la înființarea Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc

15 noiembrie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 15 noiembrie a.c., un mesaj cu ocazia sărbătoririi a 95 de ani de la înființarea Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Mesajul a fost prezentat de către domnul Ion Oprișor, Consilier Prezidențial – Departamentul Securităţii Naţionale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Domnule ministru al Apărării Naţionale,

Onorată asistență,

Doamnelor și domnilor profesori,

Dragi elevi,

Sărbătorim astăzi 95 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Militar „Ștefan cel Mare”. Cu această ocazie, îmi exprim aprecierea pentru întreaga activitate a uneia dintre cele mai importante instituții de învățământ militar preuniversitar.

Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc este continuatorul tradiţiilor Liceului Militar „Ştefan cel Mare”, înfiinţat la Cernăuţi, printr-un Înalt Decret Regal promulgat de către Regele Ferdinand la 25 noiembrie 1924.

Doresc să-i felicit pe toți cei care au contribuit la dobândirea și consolidarea prestigiului acestei instituții, care, prin promovarea valorilor și tradițiilor, a devenit un reper al învățământului și culturii românești.

Dintre cei peste 12.000 de elevi cuprinşi în 80 de promoţii, mai mult de 200 de absolvenţi au purtat sau poartă gradul de general al Armatei României, iar 10 absolvenţi au devenit şefi ai structurilor militare centrale. Totodată, din rândul absolvenţilor și cadrelor militare ale Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Cernăuţi, nu puţini au fost cei care s-au jertfit în cel de-al Doilea Război Mondial, unii fiind decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul” pentru fapte de arme excepţionale.

Onorată asistență,

În anul 2015, am inițiat Acordul Politic Naţional care s-a concretizat cu alocarea a 2% din PIB pentru modernizarea și dotarea Armatei cu mijloace de luptă și echipamente moderne, care să contribuie la îndeplinirea misiunilor încredințate, dar și la creșterea calității vieții întregului personal din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Aceste fonduri contribuie semnificativ la întregul proces de formare și instruire didactică de care beneficiază inclusiv Colegiul dumneavoastră.

Dragi elevi,

Cariera militară, care este una vocațională, necesită multă dăruire, pasiune și profesionalism, pentru a face față evoluțiilor complexe din mediul de securitate.

Atunci când v-ați orientat către colegiul militar, ați optat pentru o instituție fundamentală a statului român, care se bucură de o mare încredere în rândul populației.

Faceți parte din generaţia care sunt convins că va juca un rol determinant în dezvoltarea unei națiuni puternice, care știe ce vrea în Europa și în lume.

Dragi cadre didactice,                                                                                                          

Rezultatele obținute an de an în școala dumneavoastră exprimă calitatea înaltă a procesului educativ derulat în colegiu, dar și dorința și capacitatea dumneavoastră de a menține nivelul de excelență în educație.

Dincolo de necesitatea acumulării de noi cunoștințe, trebuie să se pună accent pe partea formativă, astfel încât elevii să își dezvolte competențe pentru a face față unor situații noi și imprevizibile.

Să nu uitați niciodată că aveţi nobila misiune de a dezvolta potențialul școlii dumneavoastră de elită și de a instrui viitori lideri militari, care să se adapteze ușor la dinamica mediului de securitate internațional.

Vă îndemn să rămâneți modele pentru elevi, de care, peste ani, să își amintească, cu bucurie și plăcere că v-au avut dascăli.

Doamnelor și domnilor,

Îmi exprim convingerea că, prin profesionalismul și abnegația echipei manageriale și a cadrelor didactice, activitatea acestei instituții de renume a învățământului preuniversitar național va rămâne mereu la nivelul standardelor de calitate superioare.

Vă felicit şi vă doresc mult succes în tot ceea ce veți întreprinde!

La mulţi ani!