Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, adresat militarilor din teatrele de operaţii cu prilejul Zilei Naţionale a României

14:00 | 01 decembrie 2015

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marţi, 1 Decembrie a.c., în cadrul unei videoconferinţe, un mesaj militarilor români din teatrele de operaţii, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

„Domnilor comandanți,
Doamnelor și domnilor militari din teatrele de operații,
Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez astăzi, cu ocazia Zilei Naţionale a României, dumneavoastră, militarilor aflaţi în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de Vest.
Dumneavoastră promovaţi cu onoare imaginea Armatei României, profesioniste, capabile să-şi asume misiunile care îi revin atât în interiorul graniţelor naţionale, cât şi în afara lor, oriunde valorile în care credem şi pe care le apărăm sunt puse în pericol: democraţia, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, justiţia şi echitatea socială, dialogul şi toleranţa, respectul demnităţii umane.
Ştiu că vă faceţi datoria faţă de ţară departe de familii şi de cei dragi, în condiţii dificile. Din acest motiv, profesionalismul şi seriozitatea cu care reprezentaţi statul român în teatrele de operaţii merită toată aprecierea noastră.

Faptul că vă asumaţi conştient riscurile pe care le implică activitatea dumneavoastră, îndeplinind misiuni complexe în zone extrem de ostile, în care există mari diferenţe culturale, religioase şi de mentalitate, dovedeşte curaj şi patriotism. Naţiunea română este mândră că are astfel de militari, responsabili şi dedicaţi. Încrederea de care se bucură Armata României în rândul populaţiei se datorează în bună măsură şi dumneavoastră.
Românii ştiu că integrarea ţării noastre în structurile euro-atlantice este în mare parte şi meritul dumneavoastră, al militarilor. Armata a fost - şi continuă să fie - un veritabil ambasador al României, oferind ţării vizibilitate, credibilitate şi predictibilitate în plan extern.
În acelaşi timp, experienţa acumulată în aceste teatre de operaţii, colaborarea şi cooperarea cu celelalte armate prezente în Afganistan sau Balcani, contribuie semnificativ la eforturile naţionale pentru realizarea unei armate române moderne, performante, mobile, capabile să-şi ducă la bun sfârşit misiunile specifice.

Vă cer să vă îndepliniţi şi în continuare obligaţiile cu cinste şi demnitate, pentru a arăta lumii că sunteţi nu numai apărători în uniformă ai intereselor naţionale, dar şi ambasadori ai spiritului românesc şi ai respectului pentru valori.
Pentru eforturile depuse, doresc să vă mulţumesc dumneavoastră, militarilor care vă aflaţi sub drapel, în afara ţării, în Afganistan şi Balcani. Vă felicit cu prilejul aniversării Zilei Naţionale şi vă doresc ca bunul Dumnezeu să vă ocrotească şi să aveţi parte numai de împliniri şi bucurii! Vă aştept pe toţi sănătoşi în ţară! 

La mulţi ani!”