Ghidul Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019

17 decembrie 2015

Aprobat în cadrul şedinţei CSAT din 10 decembrie a.c., Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare se adresează publicului larg, în perspectiva dezvoltării unui dialog interactiv pe teme de securitate naţională. 

Documentul facilitează înţelegerea modului în care statul, respectând drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului, îşi exercită, prin instituţiile sale, atribuţiile privind securitatea ţării şi siguranţa cetăţenilor săi. 

Cadrul propus de Ghid se concentrează asupra a două din conceptele promovate de Strategia Naţională de Apărare, care stau la baza înţelegerii şi implementării acesteia: securitatea naţională extinsă şi cultura de securitate.

Ghidul promovează ideea că asigurarea securităţii este un drum cu dublu sens: de la stat la cetăţean şi de la cetăţean la stat. 

Din această perspectivă, documentul se doreşte a fi o primă etapă în dezvoltarea acestei culturi de securitate, avansând ideea construirii unui parteneriat civic în vederea stabilirii unor standarde înalte de securitate colectivă şi individuală – obiectiv asumat prin Strategia Naţională de Apărare.