
Discursul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, adresat cu prilejul Zilei Armatei României
11:45 | 25 octombrie 2015
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat duminică, 25 octombrie a.c., la ceremonialul militar prilejuit de Ziua Armatei, care s-a desfășurat la Monumentul Ostaşului Român, Piaţa „Avram Iancu”, municipiul Arad, județul Arad. Cu acest prilej, Președintele României a susținut un discurs.
„Mulţumesc, domnule Primar,
Domnule Preşedinte al Consiliului Judeţean,
Domnule Prefect,
Domnilor parlamentari,
Înaltpreasfinţia Voastră,
Doamnelor şi domnilor generali, amirali, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi şi gradaţi, studenţi şi elevi militari, funcţionari publici şi personal civil,
Distinşi veterani de război,
Doamnelor şi domnilor cadre militare în rezervă şi în retragere,
Dragi arădeni,
Sărbătorim astăzi, 25 octombrie, Ziua Armatei României. Se cuvine să ne aplecăm cu gratitudine, respect și mândrie asupra semnificației acestui moment atât pentru cei care slujesc sub drapelul tricolor, cât și pentru întreaga națiune.
Este o zi a cinstirii memoriei eroilor noștri, care și-au sacrificat viața pentru ca acest neam să dăinuiască de-a lungul istoriei, celor care s-au dedicat apărării patriei, care au contribuit prin jertfa lor la formarea naţiunii şi a statului român, dar și celor care au căzut la datorie în misiuni internaționale în numele unor valori și principii universale.
Alegem să marcăm această zi în locuri simbolice, încărcate de istorie, pentru a fi astfel mai aproape de eroii noștri, mai conștienți de ce înseamnă sacrificiu și dăruire și mai atenți la lecțiile trecutului. De aceea, am vizitat astăzi monumentul eroilor de la Păuliș, unde la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial o mână de elevi militari au ținut piept, prin curajul și dragostea lor de țară, inamicilor mult mai numeroși și mai bine înarmați.
Nu putem să cinstim memoria acestor eroi altfel decât ducând mai departe moștenirea lor, prețuind valorile pentru care s-au jertfit și iubind această țară, așa cum au făcut-o ei.
Mă bucur că celebrăm Ziua Armatei României alături de partenerii noștri americani, care se află aici pentru un exercițiu militar comun. Parteneriatul nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii are o expresie practică, pe care dorim să o consolidăm și să o extindem pe latura sa militară, dar și pe celelalte dimensiuni.
Doamnelor și domnilor,
25 octombrie poate fi, mai presus de orice, o zi în care celebrăm patriotismul și ne uităm cum se manifestă acesta pentru fiecare dintre noi. Cred că patriotismul înseamnă altceva decât cuvinte mari sau simboluri exterioare, care epatează. Patriotismul își găsește expresia în lucruri simple, în faptul că îți faci treaba cu onestitate, că respecți legea, că îți pasă de cei care te-au ales să-i reprezinți. Așa se construiește încrederea. Și nu întâmplător Armata este printre instituțiile cu cea mai mare credibilitate în ochii cetățenilor. Mi-aș dori ca și celelalte instituții publice să ajungă la cota de încredere de care se bucură Armata.
Urmează curând construcția bugetului pentru anul 2016. Dintr-un anumit punct de vedere acesta va fi un test al patriotismului pentru partidele politice, care au semnat toate, la începutul anului, Acordul privind creșterea bugetului Apărării la 2% din PIB până în 2017. În acest proces, anul 2016 ar trebui să aducă o primă etapă de creștere.
Ar fi o dovadă de respect față de un angajament public, față de obligațiile asumate ca stat membru NATO, față de Armată și față de cetățeni, prin preocuparea pentru securitate națională și înțelegerea cerințelor pe care le impune actualul context internațional.
La rândul său, orice alocare de resurse suplimentare va trebui să fie dublată de un proces inovator, riguros și coerent de planificare și de o prioritizare adecvată a programelor de înzestrare. Acestea ar urma să conducă la o mai bună adaptare a structurii de forţe și la dezvoltarea de capabilităţi care să răspundă noilor realități strategice.
Faptul că ne aflăm într-un context de securitate schimbat, cu evoluții imprevizibile și riscuri, face ca astăzi tema securității naționale să fie una actuală și de interes pentru publicul larg mai mult decât oricând. România trebuie să fie pregătită din toate punctele de vedere. Avem această responsabilitate în primul rând în raport cu cetățenii noștri, dar și în calitate de stat membru NATO.
România știe ce vrea, avem un cadru solid în care operăm - este vorba de Strategia Națională de Apărare a Țării adoptată anul acesta. Avem un plan de implementare a ei, de asemenea aprobat.
Instituțiile statului, și nu mă refer doar la cele din zona de securitate națională și apărare, știu care sunt pașii de urmat.
Privim astăzi NATO ca pe un reper de stabilitate și ca pe o garanție de securitate pentru România. Dar NATO suntem noi, fiecare dintre statele membre. Credibilitatea și forța noastră vine din capacitatea de a ne respecta angajamentele unii față de alții, ca parteneri.
La începutul lunii noiembrie vom găzdui la București o reuniune a șefilor statelor membre NATO din Flancul Estic. Acest eveniment reafirmă angajamentul nostru pentru cooperarea în regiune și pentru contribuția activă a României la securitatea colectivă în cadrul Alianței.
Doamnelor și domnilor,
Armata României a fost pilonul principal al proceselor de integrare euro-atlantică, concomitent cu modernizarea cadrului legislativ şi transformarea sa într-o instituţie modernă, puternică şi eficientă, capabilă să contribuie la creşterea locului şi rolului ţării noastre de furnizor de securitate la nivel regional.
Prestigiul Armatei noastre s-a construit în timp prin devotament și profesionalism. În ultimii ani, Armata română şi-a îndeplinit misiunile încredinţate, fapt apreciat în mod deosebit de aliaţii şi de partenerii internaţionali. Unii dintre militarii noștri au plătit cu prețul vieții ducerea la bun sfârșit a misiunilor, iar pe sacrificiul lor se clădeşte unitatea, coeziunea şi loialitatea unei instituţii al cărei crez este „Onoare şi Patrie”.
Am convingerea că, în misiunile în afara teritoriului naţional, ostașii noştri vor continua să fie printre cei mai buni ambasadori ai României în lume. În calitatea mea de Preşedinte al României, primesc cu mare mândrie şi satisfacţie aprecierile liderilor statelor aliate, alături de armatele cărora vă executaţi misiunile. Vă mulţumesc, în numele tuturor românilor, pentru tot ceea ce faceţi, zi de zi, în nobila profesie pe care v-aţi ales-o.
Doresc să mulţumesc, de asemenea, militarilor din statele aliate şi partenere, alături de care am contribuit la atingerea obiectivelor şi pe care îi asigurăm că se pot bizui întotdeauna pe militarii români, în efortul comun de construcţie a unei lumi mai sigure, mai bune şi mai prospere.
De asemenea, doresc să exprim un gând de recunoștință veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial.
Ziua Armatei României este ziua dumneavoastră, a tuturor militarilor şi civililor care vă serviţi în prezent ţara. Voi susţine întotdeauna - pentru toţi militarii şi civilii - demersurile care vizează asigurarea unui statut profesional şi social pe măsura contribuţiilor aduse în servirea intereselor naţionale de securitate.
Dați-mi voie, în încheiere, să vă mulțumesc încă o dată și să vă urez multă sănătate şi putere de muncă!
La mulţi ani, Armata Română!
La mulţi ani, România!”