Alocuţiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinută cu ocazia Zilei Veteranilor de Război

13:35 | 27 aprilie 2017

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 27 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul dejunului oficial oferit cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

„Domnule Preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război,
Domnule Președinte al Asociației Veteranilor de Război din Ministerul Afacerilor Interne,
Dragi veterani de război,
Domnule Şef al Statului Major General,
Doamnelor și domnilor,
Stimați invitați,

Sunt onorat să vă primesc la Palatul Cotroceni şi mă bucur să fiu alături de dumneavoastră, apărătorii statului nostru modern, martori ai unor momente cruciale ale istoriei naţionale. Bun venit!

Sărbătorirea, la 29 aprilie, a «Zilei Veteranilor de Război», eveniment înscris deja în «Calendarul Tradiţiilor Militare», îmi oferă plăcuta ocazie de a vă adresa dumneavoastră, veteranilor de război, făuritorii unei pagini din istoria naţională, un salut călduros şi de a vă transmite multă sănătate.

Acest moment constituie un bun prilej de a rememora trecutul şi de a consolida legătura generaţiilor de astăzi cu cele care ne-au precedat.

Dumneavoastră reprezentaţi pentru tineri valoroase modele de abnegaţie, devotament şi patriotism autentic.

Pentru generaţiile de astăzi, determinarea şi curajul cu care aţi pus siguranţa şi bunăstarea întregii naţiuni mai presus chiar decât viaţa dumneavoastră reprezintă o permanentă sursă de inspiraţie. Generaţiile actuale şi viitoare au datoria morală şi civică de a păstra integritatea şi libertatea României, respectând valorile care ne definesc ca fiinţe şi ca naţiune.

Faptele dumneavoastră, demne de apreciat, îşi regăsesc ecoul şi în activitatea asociaţiilor de veterani, care au contribuit la educarea tinerei generaţii şi la dobândirea unor drepturi şi facilităţi binemeritate de către cei mai în vârstă ostaşi ai României, precum şi de către văduvele de veterani.

Astăzi, cu doar câteva zile înainte de sărbătorirea Zilei Europei, gândurile noastre se îndreaptă şi spre foştii combatanţi. O naţiune nu este cu adevărat puternică dacă nu îşi respectă istoria, armata şi eroii. Pentru tot ceea ce aţi făcut, meritaţi deplină recunoştinţă şi sprijinul nostru necondiţionat!

Acum, este rândul nostru ca, rămânând solidari cu trecutul, să ne asumăm prezentul şi, cu încredere în viitor, să ne aducem contribuţia la pacea şi stabilitatea globală, la lupta împotriva noilor ameninţări la adresa securităţii pe continentul european şi în lume.

Doamnelor şi domnilor,

Ceea ce ne defineşte, ca naţiune, sunt, în primul rând, valorile la care cu toţii, în mod solidar, aderăm. Pentru noi, respectarea drepturilor omului, a principiilor democratice este fundamentală, motiv pentru care Armata României, modernizată şi profesionistă, îşi poate asuma misiuni oriunde aceste valori sunt puse în pericol, atât în interiorul frontierelor naţionale, cât şi în afara acestora.

Suntem mândri de curajul şi profesionalismul de care dau dovadă militarii români în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest.

Totodată, le suntem recunoscători veteranilor care, în cele două decenii şi jumătate de viaţă democratică şi de cooperare în cadrul comunităţii euro-atlantice, au participat la operaţiuni în sprijinul păcii, la cele de stabilizare şi reconstrucţie post-conflict.

Cu emoţie, ca de fiecare dată, le adresez militarilor Armatei României felicitări şi mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru ţara noastră.

Doresc, totodată, să aduc un cald omagiu distinselor văduve de război şi văduve de veterani de război, care, în acei ani grei pentru ţară, ani de nelinişte şi nesiguranţă faţă de soarta soţilor aflaţi pe front, au ştiut să învingă, cu eforturi şi sacrificii, greutăţile şi lipsurile întâmpinate.

În încheiere, vă rog să primiţi mesajul meu de preţuire şi respect, fie că sunteţi veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, fie veterani din teatrele de operaţii în care Armata României a fost prezentă după 1990.

Vă doresc sănătate şi viaţă lungă! La mulţi ani dumneavoastră, tuturor!”