Dezbaterea „Dialog asupra Politicilor de Sănătate şi Mediu în România”

22 Iulie 2016

Descrierea evenimentului: 

În societatea modernă, ameninţările asupra sănătăţii şi siguranţei populaţiei sunt multiple şi complexe, şi nu ţin doar de sfera domeniului medical. Factorii de risc includ alimentele, în special cele de origine animală, dezastrele ecologice, accidentele cu consecinţe radiologice, chimice sau biologice, şamd. 

Trăim într-o lume globalizată, în care izolarea nu mai este posibilă. Rezistenţa antimicrobiană, managementul dezastrelor, siguranţa de-a lungul întregului lanţ alimentar, dezastrele ecologice şi medicina mediului sunt câteva exemple ale necesităţii adoptării conceptului de sănătate în toate politicile, de la cele de mediu, sanitar-veterinare şi până la cele de sănătate umană. Sănătatea individului nu poate fi separată astăzi de sănătatea mediului.

Acest scenariu justifică pe de o parte, necesitatea unei abordări integrate şi interdisciplinare, la nivel naţional, iar pe de alta, necesitatea cooperării la nivel internaţional, atât a statelor, cât şi a organizaţiilor internaţionale. 

Raportul evenimentului poate fi accesat aici.


 

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul dezbaterii:

„Domnilor miniștri,
Dragi organizatori,
Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor,

Pentru început, doresc să-i felicit pe organizatorii acestui eveniment - Biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății. Inițiativa unui dialog asupra politicilor de sănătate și mediu, care aduce la un loc experți din țară și din străinătate, reprezentanți ai autorităților publice cu atribuții în mai multe domenii, este mai mult decât binevenită.

Cred că pentru publicul larg, dar nu numai, ar trebui să răspundem la mai multe întrebări legate de acest eveniment. De ce abordăm acest subiect - politici de sănătate și de mediu, de ce acum și de ce aici, în acest cadru?

În primul rând, dacă vrem o populație cu o mai bună stare de sănătate, dacă vrem mai multă siguranță în materie de sănătate publică și dacă vrem o societate prosperă, răspunsul este unul singur: sănătatea în toate politicile.

Acest lucru presupune o abordare integrată și interdisciplinară, care nu mai privește doar sănătatea individului și a populației, ci și pe cea a ecosistemului. Sănătatea individului nu poate fi separată astăzi de sănătatea mediului.

Exemplele recente sunt sugestive. De la infecțiile cu virusul Zika până la bolile provocate de alimente necontrolate, ne confruntăm cu tot mai multe amenințări la adresa sănătății publice.

De ce acum? Pentru că, sub presiunea a numeroși factori care afectează sănătatea oamenilor și mediului, nu mai este timp de pierdut. Cred că este momentul să acționăm acum, printr-o asemenea abordare integrată, pentru a anticipa provocările viitorului, inclusiv cele legate de evoluția demografică.

În fine, mă bucur că acest dialog are loc la Palatul Cotroceni. Ca Președinte, am asumat prevenția, educația pentru sănătate și principiul sănătății în toate politicile ca direcții principale în viziunea mea.

Cred că ne leagă așadar o abordare comună și dorința de a găsi soluții integrate.

Cu cât mai mult aducem în atenția oamenilor această abordare și vorbim despre ea cu determinare și curaj, cu atât avem mai multe șanse ca ea să devină realitate și să lăsăm generațiilor următoare mai multe răspunsuri și nu mai multe probleme de rezolvat.

Vă mulțumesc și vă doresc succes!”