Mesajul transmis de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în deschiderea evenimentului Go Tech World 2020

11 noiembrie 2020

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 11 noiembrie a.c., un mesaj în deschiderea evenimentului Go Tech World 2020.

 

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Stimați invitați,

Doamnelor și domnilor,

Îmi face plăcere să transmit un mesaj la deschiderea acestei noi ediții a Go Tech World, eveniment cu o contribuție importantă la eforturile actuale de digitalizare, pentru dezvoltarea de afaceri inovative și conectarea la tendințele globale.

Felicit organizatorii și participanții pentru modul în care au reușit să se adapteze și să continue, în on-line, tradiția aducerii în prim-plan a evoluției tehnologice și a avantajelor pe care aceasta le oferă mediului de afaceri și societății.

Acest an, puternic marcat de pandemia de COVID-19 și de schimbări decisive în plan politic, este unul important din perspectiva direcțiilor de dezvoltare pentru următorul deceniu.

Astăzi, poate mai mult decât oricând, avem nevoie de o abordare vizionară și sustenabilă, ale cărei efecte pozitive să depășească gestionarea punctuală a unor crize, să treacă dincolo de ciclurile electorale și să aducă beneficii nu doar generației actuale, ci și celor viitoare.

Doamnelor și domnilor,

Dacă ne uităm mai atent la tendințele care depășesc contextul actual, vom constata că direcțiile globale de dezvoltare necesită accelerarea digitalizării în economie și în administrație.

Este nevoie de o regândire de fond a modului în care rețelele și conectivitatea, accesul la date și informații, precum și competențele digitale de bază și cele avansate pot susține economiile și societățile.

Continuarea activităților economice, accesul la educație și la serviciile esențiale sau conectarea experților în rețele profesionale dedicate schimbului de informații și cooperării au devenit o prioritate pentru aproape toate țările lumii. La fel și promovarea implementării și adoptarea la scară largă a unor tehnologii digitale esențiale, inteligența artificială și instrumentele de ultimă generație din sfera securității cibernetice.

Lumea se schimbă, iar România se schimbă și ea.

Cu o contribuție la formarea PIB care se apropie de 7%, sectorul IT&C devine unul dintre motoarele importante ale dezvoltării noastre.

Există deja planuri concrete de investiții, publice și private, în dezvoltarea de competențe digitale și stimularea antreprenoriatului tehnologic. Infrastructura digitală va putea valorifica, în curând, avantajele tehnologiilor 5G.

Pentru a continua pe acest drum, este important să fie menținute și consolidate realizările de până în prezent și să se investească mai mult și mai bine în cercetare, inovare, proiecte pilot, prototipuri și start-up-uri, în general.

Doamnelor și domnilor,

După 30 de ani, în România a venit timpul ca digitalizarea IMM-urilor și a administrației, o infrastructură performantă de comunicații și hărți de servicii digitale funcționale să se dezvolte, în parteneriat cu mediul de afaceri, cu universitățile și cu mediul asociativ.

România lucrează intens în aceste zile la definitivarea unui Plan Național de Redresare și Reziliență, cu reforme și investiții care să întărească potențialul de creștere economică și să sprijine în mod adecvat tranziția verde și cea digitală.

Mă voi implica în acest demers și voi susține inițiativele constructive, capabile să conducă la o evoluție tehnologică sustenabilă și incluzivă.

Crearea unui consens cu privire la o Românie cu adevărat digitală este începutul unui nou drum către o Românie normală.

Vă mulțumesc!