Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis în cadrul ceremoniei de deschidere a anului universitar 2020-2021 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”

01 octombrie 2020

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 1 octombrie a.c., un mesaj în cadrul ceremoniei de deschidere a anului universitar 2020-2021 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Mesajul a fost prezentat de către doamna Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial - Departamentul Sănătate Publică.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila este centru de referință pentru mediul academic românesc. De înființarea acesteia, în anul 1857, se leagă începuturile Școlii Naționale de Medicină și Farmacie, poziţionând, astfel, învăţământul medical românesc în ierarhia valorilor mondiale.

Ultimele luni au fost marcate de incertitudine și îngrijorare, încercând cu toții să înțelegem și să depășim cât mai bine epidemia de COVID-19. Vă mulțumesc tuturor pentru maturitatea și responsabilitatea dovedite în aceste circumstanțe excepționale! Vă cunosc entuziasmul și dorința de a contribui la schimbarea în bine a sistemului de sănătate românesc, adevărate atuuri în această perioadă dificilă, în care pandemia a evidențiat și mai clar inechitățile și disfuncționalitățile sistemului nostru sanitar.

Îmi exprim încă o dată recunoștința și respectul față de cei care, punându-și propria viață în pericol, s-au aflat în prima linie și au asigurat continuitatea serviciilor esențiale de sănătate și îngrijiri. Ei au demonstrat că jurământul pe care l-au depus nu și-a pierdut substanța și continuă să reprezinte esența acestei nobile profesii, a abnegației, a devotamentului și a dăruirii. Pentru toate acestea, acești oameni extraordinari au admirația și sprijinul meu necondiționat. Ei sunt alături de voi, gata să vă îndrume în lunga călătorie către cunoaștere.

Vă felicit, dragi studenți, pentru curajul de a face primul pas în această lume extraordinară, către tainele unei profesii care vă va modela ca oameni, vă va testa limitele și, cel mai important, vă va oferi experiența extraordinară de a salva vieți. Vă îndemn să împingeți frontierele cunoașterii și cercetării în medicină și să duceți mai departe prestigiul personalităților care au trecut pragul acestei instituții.

Ne revine astăzi responsabilitatea de a sparge barierele unor mentalităţi și metehne adânc înrădăcinate și de a construi un mediu corespunzător dezvoltării profesionale şi practicării dificilei meserii pe care v-ați ales-o. Viitorul generațiilor de medici depinde de angajamentele de reformare pe care le luăm astăzi în două sisteme vitale pentru dezvoltarea unei societăți: educația și sănătatea. Vă asigur că sunt alături de voi în acest drum, pas cu pas, spre o Românie educată și sănătoasă!

Vă doresc succes tuturor în anul universitar care urmează și sunt convins că veți consolida în continuare prestigiul binemeritat al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila!