Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia acordării Înaltului Patronaj pentru programul „Capitala Tineretului din România”, ediția 2017

13 noiembrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis duminică, 13 noiembrie a.c., un mesaj cu ocazia acordării Înaltului Patronaj pentru programul „Capitala Tineretului din România”, ediția 2017. Mesajul a fost prezentat de către doamna Ligia Deca, Consilier de Stat, Departamentul Educație și Cercetare.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„În primul rând, vă felicit pentru activitatea pe care o derulați în apărarea drepturilor tinerilor și în promovarea de evenimente, programe și politici adresate acestora. Summitul Tinerilor este genul de eveniment care contribuie la construirea unei societăți a dialogului, în care diverse grupuri din societate își pot exprima opiniile și pot discuta problemele presante într-un cadru incluziv și deschis.

În lipsa unei apropieri de anumite comunități şi, mai ales, de nevoile lor specifice nu vom genera niciodată schimbări autentice, care să vină în întâmpinarea aşteptărilor reale ale oamenilor. În acest sens, ideea de a desemna o Capitală a Tineretului din România are potențialul de a deveni un catalizator pentru astfel de transformări la nivel local, menit să aducă tinerii în centrul procesului de dezvoltare urbană. Sper că va genera un nou model de relaționare între autoritățile locale, asociațiile de reprezentare ale tinerilor și comunitate.

Importanța acestor eforturi nu trebuie subestimată. În Europa, se pune problema unei noi abordări a integrării tinerilor în societate și pe piața muncii, ca urmare a reducerii oportunităților de care aceștia beneficiază. Pentru prima dată după al doilea Război Mondial, se observă dispariția progresului economic intergenerațional care în trecut era considerat firesc. Tinerii din multe state sunt mai săraci decât generațiile anterioare și au probleme în a începe o viață independentă sau în a-și întemeia o familie.

În acest context, am acordat Înaltul Patronaj ediţiei din 2017 a programului „Capitala Tineretului din România”, ca punct de pornire în efortul comun de a readuce problemele tinerilor în prim-planul spațiului public din România. Inițiativa are nevoie însă de măsuri suplimentare de susținere, inclusiv prin corelarea politicilor de tineret între autoritățile publice centrale. Tinerii se vor putea regăsi în centrul strategiilor de dezvoltare comunitară doar printr-o colaborare constantă între primării, consilii județene și locale, organizații de tineret, mediul privat sau alți reprezentanți din societatea civilă.

Implicarea tinerilor în viața publică, atât direct, cât și prin organizații reprezentative, este crucială pentru schimbarea culturii politice actuale. Sper ca inițiativele civice, sociale sau culturale ale tinerilor să devină o parte din ce în ce mai importantă a vieții noastre și vă asigur de tot sprijinul meu în acest sens.”