Întrevederile Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Preşedintele Comisiei de la Veneţia

06 Aprilie 2017

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 6 aprilie a.c., întrevederi cu Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, doamna Gabriella Battaini-Dragoni, cu Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), domnul Pedro Agramunt, precum şi cu Preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), domnul Gianni Buquicchio.

Întâlnirile au avut loc în marja participării înalţilor oficiali ai organizaţiei de la Strasbourg la Conferinţa Internaţională cu tema „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Preşedintelui României şi al Secretarului General al Consiliului Europei, fiind organizat, în perioada 6-7 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, de Administraţia Prezidenţială şi de Comisia de la Veneţia, cu sprijinul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

În cadrul întrevederilor, Preşedintele Klaus Iohannis şi interlocutorii săi au apreciat în mod deosebit relațiile excelente dintre România și Consiliul Europei, punctând valoarea adăugată pe care o aduce, în cadrul acestui parteneriat, organizarea Conferinței la Bucureşti.

Președintele României și-a manifestat încrederea că lucrările Conferinței vor aduce rezultate și beneficii concrete pentru mediul democratic european. Acestea reprezintă o contribuție importantă a țării noastre la dezbaterile pe această temă, respectiv la efortul Comisiei de la Veneţia, care este în curs de elaborare a unui raport pe această temă, la solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidenţiat participarea de excepţie a înalţilor oficiali ai organizaţiei la conferinţă, expresie a importanţei deosebite a subiectului relaţiei majoritate-opoziţie pentru o democraţie solidă, dar şi a aprecierii faţă de rolul României în cadrul organizaţiei.

A fost subliniată opinia comună, împărtăşită de înalţii participanţi la discuţii, privind valoarea adăugată pe care eventuala adoptare, la nivelul Consiliului Europei, de linii directoare, concluzii sau principii privind interacțiunea majoritate-opoziţie o va avea pentru întărirea democraţiei la nivel european.

Au mai fost discutate aspecte de fond privind evoluţiile la nivel constituţional în statele europene şi modalităţile de evitare a blocajelor în funcţionarea sistemului democratic, precum şi situaţia luptei împotriva corupţiei în statele membre ale Consiliului Europei.

În discuţia cu doamna Gabriela Battaini-Dragoni, Secretar General Adjunct al Consiliului Europei, a avut loc şi un schimb de opinii privind situația minorităților naționale, Preşedintele Klaus Iohannis evidenţiind relevanţa modelului intercultural românesc privind relaţiile interetnice.

De asemenea, au fost abordate alte dosare de interes de pe agenda Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei.