Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Președintelui Consiliului European, domnul Donald Tusk

13 octombrie 2017 | Uniunea Europeană

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 13 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk.

Preşedintele Donald Tusk se află într-un proces de consultare a membrilor Consiliului European în vederea pregătirii unui document, de tip foaie de parcurs, privind pașii care urmează să fie întreprinşi în procesul de consolidare a Uniunii Europene. Documentul urmează să fie discutat la reuniunile viitoare ale Consiliului European.

În cadrul discuţiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat în mod ferm poziția României de a nu accepta propuneri care conduc către o Europă cu două sau mai multe viteze sau către o Europă a cercurilor concentrice. Astfel de opţiuni nu ar face decât să adâncească diviziunile între statele membre.

Preşedintele României a afirmat că principiul inclusivităţii trebuie să aibă un rol esențial în procesul de consolidare a Uniunii Europene. Avansarea într-o formulă de unitate şi coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre, trebuie să fie principalul obiectiv la nivel european. 

În cadrul discuţiei, Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o Europă unită, puternică, coezivă şi coerentă, mai aproape de cetățenii săi și puternic profilată în plan global. Acest deziderat va defini acțiunea României pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019.

În acest context, au fost abordate şi elemente legate de pregătirea Summitului care va avea loc la Sibiu în 2019.