Vizita oficială în România a Președintelui Republicii Slovenia, domnul Borut Pahor

14 Ianuarie 2019 | Slovenia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va primi marți, 15 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Slovenia, domnul Borut Pahor, care efectuează, în perioada 14-15 ianuarie a.c., o vizită oficială în țara noastră, la invitația omologului român.

Vizita în România are loc în contextul celebrării, în 2017, a 25 de ani de relații diplomatice între cele două ţări, respectiv al preluării de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Discuțiile vor fi axate pe dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale foarte bune și a cooperării în plan european, urmând a fi discutate modalitățile de intensificare a dialogului politic dintre România și Slovenia, precum și a cooperării economice, prin aprofundarea contactelor între actorii economici din cele două țări.

Totodată, cei doi omologi vor aborda subiecte aflate pe agenda europeană, regională, internațională și de securitate. Astfel, Președintele României și Președintele Sloveniei vor discuta despre prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, despre procesul de reflecție asupra viitorului european, în condițiile în care Summitul de la Sibiu va reprezenta un moment cheie în procesul de definire a priorităților strategice de viitor ale Uniunii, precum și despre alte dosare de actualitate.

În planul cooperării regionale, o atenție specială va fi acordată perspectivelor de dezvoltare a Inițiativei celor Trei Mări, în condițiile în care Slovenia și-a asumat, la Summitul Inițiativei de la București, din septembrie 2018, găzduit de Preşedintele Klaus Iohannis, organizarea următorului Summit, în 2019.