Vizita de lucru a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în landul Bavaria, Republica Federală Germania

07 ianuarie 2020 | Republica Federală Germania

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a efectuat, la data de 7 ianuarie a.c., o vizită de lucru în landul Bavaria, Republica Federală Germania.

În cadrul vizitei, Președintele României a participat la ședința Guvernului landului Bavaria, în care a susținut o alocuțiune și a avut un dialog cu membrii guvernului de land cu privire la relațiile bilaterale și actualitatea europeană. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu domnul Markus Söder, Prim-ministrul Guvernului landului Bavaria și Președinte al Uniunii Creștin-Sociale (CSU).

În intervenția pe care a avut-o în cadrul ședinței Guvernului landului Bavaria, Președintele României a subliniat că între țara noastră și landul bavarez există vechi și puternice legături politice, economice și culturale. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că românii care s-au stabilit de-a lungul timpului în Germania și minoritatea germană din România reprezintă un element cheie în arhitectura relațiilor bilaterale, fiind un adevărat catalizator al dialogului între cele două țări.  Președintele României a salutat, totodată, relansarea, după o lungă pauză, a activității Comisiei interguvernamentale mixte România-Bavaria, exprimând convingerea că sesiunea Comisiei din acest an va contribui cu succes la extinderea și aprofundarea dialogului bilateral. 

În ceea ce privește agenda europeană, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că, în prima jumătate a anului 2019, România a deținut pentru prima oară președinția Consiliului Uniunii Europene, exercitându-și cu succes şi cu angajament pro-european această responsabilitate.

În ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, Președintele României a precizat că țara noastră dorește o consolidare a proiectului european în baza principiului convergenței și coeziunii. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că Uniunea va fi cu atât mai puternică și relevantă, cu cât fiecare stat membru este mai puternic din punct de vedere economic și social.

În intervenția sa, Președintele României s-a mai referit la câteva dintre principalele dosare aflate pe agenda europeană, respectiv viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027, combaterea schimbărilor climatice, politicile de migrație și azil, precum și procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În cadrul vizitei, Președintele Klaus Iohannis a participat la întâlnirea anuală a grupului parlamentar al CSU din Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german), care a avut loc la abația Seeon, din Bavaria, la invitația domnului Alexander Dobrindt, Președintele grupului parlamentar al CSU din Bundestag.

Cu acest prilej, Președintele României a avut o prezentare cu privire la viziunea țării noastre referitoare la viitorul Uniunii Europene și, de asemenea, a purtat un dialog cu privire la prioritățile agendei europene.

În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a evocat Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019, evenimentul major găzduit de România pe durata președinției la Consiliul Uniunii Europene, reuniune care a definit dorința comună a liderilor europeni și a statelor membre de a lucra împreună pentru o Europă unită în pace și democrație - o singură Europă, de la Est la Vest, de la Nord la Sud, condusă de valorile și libertățile sale, în interiorul și dincolo de granițele sale.

Președintele României a arătat că, în perioada următoare, este necesară implementarea Agendei Strategice a Uniunii pentru perioada 2019-2024, document agreat de liderii europeni pe durata președinției române la Consiliul Uniunii Europene. Pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie de o cooperare strânsă între statele membre, inclusiv pe filieră parlamentară, a tuturor familiilor politice care sprijină consolidarea proiectului european.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că, în noul ciclu instituțional și legislativ european, România va urmări cu precădere să aducă o contribuție semnificativă în conturarea viitoarelor politici ale Uniunii. În context, Președintele României a subliniat că, pe baza experienței dobândite ca stat membru al Uniunii, țara noastră a demonstrat că are maturitatea necesară pentru a avea o voce mai puternică în definirea politicilor europene.

Președintele României a evidențiat faptul că, în conturarea viitorului Uniunii Europene, un obiectiv comun trebuie să fie continuarea și consolidarea evoluțiilor democratice, care au transformat fundamental continentul european şi au adus libertate, democrație, societăți bazate pe respectul pentru drepturile omului, precum şi mai multă prosperitate cetățenilor europeni.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu doamna Ilse Aigner, Președintele Parlamentului de land. Din delegația germană au mai făcut parte înalți demnitari din Parlamentul bavarez, precum și reprezentanți ai comunităților sașilor transilvăneni și șvabilor bănățeni din Germania. 

În cadrul dialogului, Președintele României a apreciat că reprezentanții etnicilor germani originari din România - sașii transilvăneni și șvabii - sunt respectați și apreciați de către români și sunt parte integrantă din identitatea țării noastre. Președintele Klaus Iohannis a mai precizat că în landul Bavaria trăiește cea mai mare comunitate de cetățeni români din Germania, aproximativ 180.000 persoane, un exemplu de integrare și implicare activă socio-culturală.

Președintele României a salutat, totodată, evoluția ascendentă a relațiilor comerciale bilaterale cu landul Bavaria, care au depășit 6,5 miliarde de euro, precum și structura exporturilor și importurilor, axate pe tehnologii înalte, și a încurajat creșterea durabilă a investițiilor germane în România.