Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

29 Ianuarie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a primit marți, 29 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Najafov Huseyn Nizami, ambasadorul agreat al Republicii Azerbaidjan, domnul Dang Tran Phong, ambasadorul agreat al Republicii Socialiste Vietnam, domnul Omar Néstor Mesa González, ambasadorul agreat al Republicii Orientale a Uruguayului, doamna Füsun Aramaz, ambasadorul agreat al Republicii Turcia, domnul David Saranga, ambasadorul agreat al Statului Israel, și pe domnul Annamammet Annayev, ambasadorul agreat al Turkmenistanului, cu ocazia prezentării de către aceștia a scrisorilor de acreditare.

Președintele Klaus Iohannis a urat fiecărui ambasador bun-venit şi succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul agreat al Republicii Azerbaidjan, domnul Najafov Huseyn Nizami, Președintele României a evocat bunele relații bilaterale, de Parteneriat Strategic, dintre cele două țări și a încurajat dezvoltarea acestora, mai ales în domeniul economic, în beneficiul ambelor state. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat sprijinul României, ca Președinție a Consiliului UE, pentru avansarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan. La rândul său, ambasadorul azer a evidențiat angajamentul țării sale pentru aprofundarea, inclusiv în plan economic, a relației de Parteneriat Strategic, care împlinește, în acest an, un deceniu de la lansarea sa.

În cadrul discuției cu ambasadorul agreat al Republicii Socialiste Vietnam, domnul Dang Tran Phong, Președintele României a exprimat deschiderea țării noastre de a contribui la consolidarea dialogului politic dintre cele două state, evocând foarte bunele relații tradiționale româno-vietnameze. Ambasadorul vietnamez a menționat angajamentul său și al țării sale de a întări cooperarea cu România, cu precădere în domeniul economic, dar și în plan științific și tehnologic.

În dialogul cu ambasadorul agreat al Republicii Orientale a Uruguayului, domnul Omar Néstor Mesa González, cei doi interlocutori au exprimat satisfacția pentru cursul tradițional pozitiv al relaţiilor bilaterale, acestea fiind bazate pe respect reciproc şi cooperare. Președintele Klaus Iohannis a evocat potențialul îmbunătățirii relațiilor bilaterale, în special din perspectiva cooperării la nivel economic, precum și în plan cultural.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul agreat al Republicii Turcia, doamna Füsun Aramaz, Președintele României a evidențiat soliditatea Parteneriatului Strategic dintre cele două state și a salutat evoluția ascendentă a schimburilor economice, precum și cooperarea pe tematici regionale. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța cooperării în sfera securității, ca parteneri strategici și aliați NATO, într-un context regional dificil, cu precădere la Marea Neagră. Plecând de la raportarea la Turcia ca țară candidată și partener-cheie al Uniunii Europene în diverse domenii, cum ar fi migrația, Președintele României a exprimat disponibilitatea de a sprijini dezvoltarea dialogului UE-Turcia de o manieră acceptabilă ambelor părți. La rândul său, ambasadoarea Republicii Turcia a exprimat dorința țării sale de a aprofunda Parteneriatul Strategic bilateral și a reiterat faptul că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă pentru Turcia un obiectiv strategic.  

Cu ocazia primirii ambasadorului agreat al Statului Israel, domnul David Saranga, Președintele României a menționat că Statul Israel este un partener important al țării noastre, relația dintre cele două state fiind una specială și în creștere, încurajând eforturi suplimentare în plan economic ale ambelor părți. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat relațiile sale foarte bune cu comunitatea evreiască din România și la nivel mondial, precizând că sunt necesare eforturi sporite, continue pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei. În acest sens, Președintele României a evidențiat rolul esențial al educației și importanța unei implicări cât mai ample în combaterea acestor fenomene. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a evocat vizita foarte bună pe care a efectuat-o în Israel în anul 2016 și deschiderea pe care aceasta a produs-o în relațiile bilaterale.

 Ambasadorul israelian a apreciat în mod deosebit relația bilaterală, precum și modul în care Președintele Klaus Iohannis se implică personal în combaterea antisemitismului, xenofobiei, precum și în promovarea toleranței, efort care se bucură de toată aprecierea conducerii Israelului și care poate constitui un veritabil model pentru alte state. În plus, Ambasadorul David Saranga a exprimat angajamentul său pentru dezvoltarea relațiilor economice, cu accent asupra inovării, noilor tehnologii și start-up-urilor. Cei doi interlocutori au abordat, totodată, stadiul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, Președintele României exprimând speranța unor evoluții pozitive și sprijinul țării noastre, pe baza pozițiilor sale cunoscute, pentru avansarea acestui proces.

Cu ocazia primirii ambasadorului agreat al Turkmenistanului în România, domnul Annamammet Annayev, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat nivelul relațiilor bilaterale de parteneriat, încurajând progrese în ceea ce privește colaborarea economică, respectiv în domeniile educaţiei şi culturii. Președintele României a menționat că un rol aparte revine proiectelor de interconectivitate precum Coridorul de transport Marea Neagră-Marea Caspică, inițiat de România și Turkmenistan. Ambasadorul turkmen a subliniat foarte buna cooperare bilaterală în diverse domenii, precum educația. Ambasadorul Annamammet Annayev a remarcat, de asemenea, progresele înregistrate în realizarea Coridorului de transport Marea Neagră-Marea Caspică, inclusiv în contextul noii „Strategii a UE pentru Asia Centrală: Conectivitatea în sprijinul dezvoltării durabile”, care urmează să fie lansată pe perioada Președinției României a Consiliului UE.