Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, domnul Jean-Yves Le Drian

12 aprilie 2018 | Republica Franceză

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit joi, 12 aprilie a.c., pe ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, domnul Jean-Yves Le Drian, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta a efectuat-o la București.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat nivelul excelent al relației bilaterale, în contextul unui an cu multiple semnificații în relația cu Franța: aniversarea a 10 ani de la semnarea Declarației de Parteneriat Strategic, lansarea Sezonului cultural România-Franța, celebrarea Centenarului Marii Uniri, la care Franța a avut o contribuție semnificativă.

În plan bilateral, Președintele Klaus Iohannis a salutat nivelul de excelență și dinamica pozitivă a Parteneriatului Strategic dintre România şi Franța, unul dintre cele mai valoroase parteneriate strategice ale țării noastre. În acest sens, Președintele României a subliniat eforturile celor două părți pentru modernizarea documentelor fondatoare ale Parteneriatului Strategic, care trebuie să includă elementele de interes, de poziție și de acțiune comune ale României și Franței, care sunt tot mai multe, în plan bilateral, european și internațional.

Cei doi înalți oficiali au exprimat totodată sprijinul pentru ca Sezonul România-Franța, proiect cultural și de diplomație publică de mare anvergură, care va fi lansat la sfârșitul toamnei acestui an de către Președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, să fie un succes care să contribuie la prezentarea imaginii actuale, moderne și inovative a celor două state.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat dorința României de a coopera cât mai apropiat şi de a se coordona cu Franța în abordarea principalelor dosare ale Președinției române a Consiliului UE. În acest context, cei doi înalți oficiali au amintit, printre altele, negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, fiind evidențiate pozițiile comune cu privire la nevoia de menținere a unor alocații semnificative pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună. Președintele Klaus Iohannis a subliniat interesele și acțiunea comune ale României și Franței în tot mai multe dosare europene actuale, pozițiile României fiind apreciate de ministrul de externe francez. În același timp, Președintele României a evidențiat susținerea de care se bucură calea europeană şi valorile europene profunde la nivelul societății românești.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța pe care România o acordă aderării la Spațiul Schengen și speranța că Franța va sprijini o decizie în acest sens, în conformitate cu cele discutate în contactele la nivel din ultimii ani, inclusiv cu prilejul vizitei Președintelui Macron din august 2017. Ministrul Le Drian a menționat sprijinul pe care Franța îl acordă aderării României la Spațiul Schengen, concomitent cu finalizarea reformării acestuia, aflată în curs de derulare şi subliniind că nu există vreun blocaj din partea Franței asupra perspectivei României de a deveni membru al Spațiului Schengen.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la o serie de dosare internaţionale actuale.

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare a României cu privire la evoluțiile recente din Siria, condamnând ferm utilizarea armelor chimice în conflict, care nu este justificată de niciun considerent. Președintele României a arătat totodată că aceste evoluții, în ciuda condamnărilor și reacțiilor internaționale față de utilizările anterioare ale armelor chimice în Siria, indică faptul că nu au fost trase, din păcate, concluziile care se impuneau. La rândul său, ministrul de externe francez a prezentat poziția fermă a Franței, pentru care utilizarea armelor chimice în Siria reprezintă o „linie roșie” și un element de preocupare pentru întreaga comunitate internaţională.