Primirea de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a Ministrului de Stat pentru Afaceri Externe al Japoniei, domnul Nobuo Kishi

19 Iulie 2017 | Japonia

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 19 iulie a.c., pe domnul Nobuo Kishi, Ministrul de Stat pentru Afaceri Externe al Japoniei, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează în România.

Agenda de discuții a inclus un schimb de vederi asupra stadiului și perspectivelor de consolidare a parteneriatului dintre România și Japonia, cu accent pe dinamizarea contactelor politice de nivel şi a cooperării economice, respectiv asupra aprofundării schimburilor culturale şi inter-umane.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat dorinţa României de aprofundare a relaţiilor excelente, de parteneriat, dintre cele două state, precum şi pentru intensificarea contactelor politice de nivel. La rândul său, Ministrul de Stat pentru Afaceri Externe Nobuo Kishi a arătat că, pentru Japonia, România este un partener important, a cărui relevanţă strategică a crescut în ultimii ani, având în acelaşi timp o creştere economică solidă, care o face atractivă pentru mediul de afaceri japonez. Înaltul oficial a subliniat că Japonia doreşte extinderea şi întărirea cooperării cu România.

Totodată, Președintele României a încurajat realizarea de noi investiţii japoneze în țara noastră, a cărei economie are un potenţial mare, inclusiv prin valorificarea oportunităților sporite de cooperare economică care se deschid în relația României cu Japonia în contextul finalizării negocierilor Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Japonia, cu ocazia Summitului UE-Japonia din 6 iulie 2017. Președintele Klaus Iohannis a salutat finalizarea celor două Acorduri şi a subliniat susţinerea pe care ambele state o acordă valorilor comerţului liber.

De asemenea, Președintele României și Ministrul de Stat Nobuo Kishi au avut un schimb de vederi asupra evoluțiilor preocupante din Peninsula Coreeană. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat poziţia fermă a României privind acţiunile Coreei de Nord, care sunt de natură să încalce rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate ONU.