Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a ministrului afacerilor externe și al cooperării al Regatului Spaniei, domnul Alfonso Maria Dastis Quecedo

18 Octombrie 2017

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 18 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe ministrul afacerilor externe și al cooperării al Regatului Spaniei, domnul Alfonso Maria Dastis Quecedo.

Președintele României a subliniat caracterul excelent al relației de parteneriat strategic dintre cele două țări, fapt împărtășit pe deplin de ministrul spaniol.

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Spaniei, subliniind necesitatea, în contextul evoluțiilor din Catalonia, a respectării cadrului constituțional, precum și a principiilor dreptului internațional. Președintele României a reliefat, totodată, faptul că, în viziunea țării noastre, această temă constituie o problemă internă a Spaniei și a manifestat încrederea că, în acest cadru, vor fi găsite soluțiile cele mai potrivite pentru revenirea la ordinea constituțională spaniolă.

Referindu-se la comunitatea românească din Spania, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru eforturile autorităților spaniole de a facilita integrarea cetățenilor români în societatea spaniolă, fiind recunoscută contribuția pozitivă a acestora la economia Spaniei.

La rândul său, ministrul Alfonso Maria Dastis Quecedo a fost de acord că integrarea comunității românești din Spania reprezintă o poveste de succes și a arătat că Regatul Spaniei se bucură să aibă această comunitate importantă pe teritoriul său.

Președintele României a subliniat, de asemenea, nevoia ca cele două țări să consolideze tendința ascendentă a cooperării în domeniul economic, în contextul în care în prima jumătate a anului 2017 schimburile comerciale au crescut cu peste 7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În egală măsură, cei doi înalți oficiali au apreciat calitatea cooperării bilaterale în alte domenii, inclusiv în cel al apărării, al interacțiunii în cadrul Uniunii Europene și NATO, respectiv al combaterii terorismului, fiind menționat în acest context proiectul româno-spaniol al înființării Curții Internaționale împotriva Terorismului.

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Alfonso Maria Dastis Quecedo și-au exprimat încrederea că, prin eforturi comune, România și Spania vor face și mai puternic parteneriatul strategic valoros care leagă cele două state.