Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Ministrului afacerilor externe al Republicii Letonia, domnul Edgars Rinkēvičs

05 iulie 2018 | Republica Letonia

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit joi, 5 iulie a.c., pe Ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia, domnul Edgars Rinkēvičs, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează în România.

Discuțiile cu oficialul leton s-au concentrat pe cooperarea bilaterală, agenda europeană și cea de securitate.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că relațiile dintre România și Republica Letonia sunt excelente, opinie împărtășită de către demnitarul leton, ambii interlocutori subliniind importanța intensificării cooperării bilaterale în domeniul economic.

Ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia a reliefat simbolistica vizitei pe care o efectuează în România, în contextul centenarelor aniversate de către ambele state, precum și al pregătirilor pentru preluarea de către România, în semestrul I al anului 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Domnul Edgars Rinkēvičs a exprimat dorința autorităților letone de a coopera cât mai strâns cu partea română pe durata acestui mandat, evidențiind că cele două state au numeroase poziții comune pe temele de interes pe agenda europeană, inclusiv cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene post-2020.  

De asemenea, Ministrul Edgars Rinkēvičs a reiterat sprijinul țării sale pentru candidatura României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Schimbul de opinii pe teme legate de securitate, în contextul apropiatului Summit NATO de la Bruxelles, din perioada 11-12 iulie a.c., a relevat punctele de vedere comune ale celor două state, în special privind Flancul Estic, a cărui consolidare trebuie să rămână o prioritate pentru NATO, fapt subliniat de către ambii interlocutori. A fost reafirmat, de asemenea, că ambele state au îndeplinit obiectivul de alocarea bugetară de 2% din PIB pentru domeniul apărării.

Președintele Klaus Iohannis a punctat importanța asigurării coeziunii și a unei abordări unitare asupra întregului Flanc Estic, exprimând, totodată, apreciere cu privire la iniţiativele privind politica europeană de apărare, în special legate de Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), instrument a cărui implementare ar trebui să conducă la o dezvoltare mai eficientă a capabilităților militare și la creșterea coeziunii între statele membre ale Uniunii Europene, în deplină complementaritate cu NATO.

Preşedintele României s-a referit la importanța asigurării unei atenții tot mai ridicate cu privire la securitatea cibernetică, în condițiile multiplicării semnificative a amenințărilor hibride, propagandei și dezinformărilor.

Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a menționat importanţa continuării eforturilor la nivel european pentru digitalizare, pledând pentru consolidarea, cât mai repede posibil, a Pieţei Unice Digitale.