Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a domnului Christian Wulff, fost Președinte al Republicii Federale Germania

24 Aprilie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marți, 24 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Christian Wulff, fost Președinte al Republicii Federale Germania (2010-2012), aflat în vizită la București.

Cu acest prilej, Președintele Klaus Iohannis a evocat dinamica susținută a relației româno-germane, care are valențe strategice și este una dintre cele complexe relații ale României cu un stat membru al Uniunii Europene.

Fostul Președinte al Germaniei a exprimat apreciere față de întreaga activitate a Președintelui României și a accentuat importanta sa contribuție la promovarea unei imagini pozitive a țării noastre la nivel internațional și la consolidarea relațiilor de prietenie cu Germania, care se bazează pe încredere, respect reciproc și oportunități de dezvoltare.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, în acest cadru, necesitatea ca dialogul politic bilateral să fie dezvoltat pe toate palierele pentru impulsionarea cooperării sectoriale, dincolo de relația foarte bună la vârf. De asemenea, a evocat rolul foarte important, de liant, pe care comunitatea română din Germania și minoritatea germană din România o au în consolidarea relației bilaterale. Președintele României a subliniat că problematica bunei integrări și contribuției minorităților române și germane merită o atenție politică sporită.

Fostul Președinte Christian Wulff a evocat importanța dimensiunii economice a relației bilaterale și satisfacția investitorilor germani prezenți în țara noastră. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a accentuat condițiile economice favorabile oferite de piața din România și a încurajat companiile germane să își mențină încrederea și atitudinea pozitivă față de România și să continue să investească în țara noastră.

Președintele României și fostul Președinte al Germaniei au discutat, totodată, despre marile dosare care vor trebui gestionate de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene din 2019, precum și despre contextul politic european de la acel moment.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că preluarea de către România a Președinției Consiliului UE reprezintă o fereastră de oportunitate și că are în vedere o abordare pragmatică, cu obiective fezabile, astfel încât cetățenii să poată percepe rezultatele tangibile și valoarea adăugată a proiectului european.

Președintele României a asigurat că se va implica personal în exercitarea cu succes de către țara noastră a acestui rol important.

Fostul înalt oficial german a apreciat că, prin profilul său puternic pro-european, România are vocația și legitimitatea de a contribui la consolidarea Uniunii Europene, în special datorită implicării și viziunii Președintelui Klaus Iohannis. Fostul Președinte Christian Wulff a evidențiat că, în aceste condiții, are speranța că Președinția României a Consiliului UE va conferi vitalitate proiectului european și că va reprezenta un veritabil impuls de dezvoltare.