Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a Prim-ministrului Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis

23 februarie 2022 | Republica Elenă

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 23 februarie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, aflat în vizită oficială la București.

Președintele României și Prim-ministrul Republicii Elene au reconfirmat cu această ocazie stadiul excelent al relațiilor între cele două țări și au exprimat dorința de fructificare a potențialului ridicat de colaborare bilaterală, europeană și în plan regional.

Înalții oficiali au subliniat încărcătura simbolică a acestei zile: la 11/23 februarie 1880, în urmă cu 142 de ani, Consulatul General al Greciei la București a transmis Ministerului Afacerilor Străine nota prin care statul elen recunoștea independența României.

Președintele României și Prim-ministrul Republicii Elene au apreciat că relația bilaterală beneficiază de o serie de factori catalizatori, precum cooperarea economică semnificativă, interesul pentru sporirea colaborării în plan sectorial, creșterea investițiilor reciproce și realizarea proiectelor de interconectare energetică și a altor infrastructuri. Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis au agreat continuarea cooperării în domeniul energetic, inclusiv în format trilateral (România, Bulgaria, Grecia) pentru a putea găsi soluții împreună la provocările actuale în materie de securitate energetică.

Nu în ultimul rând, cei doi înalți oficiali au arătat că prezența comunității românești în Grecia și a celei elene în România joacă un rol pozitiv în dezvoltarea relațiilor bilaterale, la care se adaugă schimburile turistice și cele culturale.

Președintele Klaus Iohannis a salutat semnarea de către Prim-miniștrii României și Greciei, cu prilejul acestei vizite, a unei Declarații comune privind întărirea cooperării politice, economice și sectoriale între România și Republica Elenă, care va avea rolul de a imprima un ritm ridicat și pragmatic cooperării bilaterale.

Premierul elen a mulțumit Președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul primit vara trecută din partea României în stingerea incendiilor devastatoare care au afectat Grecia și a salutat eficiența și profesionalismul pompierilor români.

Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis au avut și un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei europene, regionale și internaționale, acordând o atenție deosebită problemei securității euro-atlantice și tensiunilor crescute din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene.

Președintele României și Prim-ministrul Greciei au reafirmat susținerea puternică pentru integritatea teritorială a Ucrainei și au condamnat acțiunile Federației Ruse, care contravin dreptului internațional, respectării suveranității și integrității teritoriale. Cei doi lideri au subliniat importanța menținerii coordonării strânse, atât în cadrul UE, cât și în NATO, pentru pregătirea și aplicarea măsurilor.