Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a Prim-ministrului Republicii Bulgaria, Kiril Petkov

29 aprilie 2022 | Republica Bulgaria

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 29 aprilie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov, aflat în vizită oficială în România.

Discuțiile au vizat modalitățile de aprofundare a relației bilaterale, evoluțiile de securitate generate de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei și sprijinul acordat Ucrainei, securitatea energetică, coordonarea pozițiilor în plan regional, european și în perspectiva Summitului NATO de la Madrid.

În plan bilateral, Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Kiril Petkov au subliniat interesul comun de a dezvolta în continuare parteneriatul aprofundat dintre țările noastre, în plan politic, economic și securitar. În ceea ce privește cooperarea economică, a fost evidențiat faptul că România este al doilea partener comercial al Bulgariei, dintre statele membre ale Uniunii Europene, schimburile comerciale înregistrând creșteri semnificative în ultimii ani.

Cei doi înalți oficiali au discutat despre obiectivele comune de îmbunătățire a conexiunilor rutiere și fluviale de-a lungul Dunării și luarea măsurilor necesare pentru asigurarea navigabilității fluviului. În acest sens, a fost accentuată necesitatea implementării rapide a Proiectului european Fast Danube, menit să îmbunătățească navigația în partea româno-bulgară a Dunării.

Ambii lideri au subliniat rolul important al comunităților aflate pe cele două maluri ale Dunării, realizarea interconectărilor contribuind la dezvoltarea economică și la crearea de noi oportunități pentru acestea.

În domeniul energiei, Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru eforturile comune la nivel european în vederea eliminării cât mai curând posibil a dependenței energetice a Uniunii Europene de Federația Rusă, conform abordării agreate la nivelul Consiliului European. Totodată, Președintele României a subliniat importanța finalizării interconectărilor energetice la nivelul statelor membre UE, mai ales în contextul dificil actual, în care Federația Rusă a stopat exportul de gaze către Bulgaria și Polonia. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța majoră a operaționalizării rapide a interconectorului Bulgaria-Grecia și a apreciat măsurile luate recent în această direcție de statul vecin. Cei doi înalți oficiali au accentuat importanța cooperării bilaterale și regionale, pentru a face față acestei situații complexe în domeniul energetic.

De asemenea, Președintele României și Prim-ministrul Bulgariei au reiterat importanța cooperării pentru atingerea obiectivelor europene în materie de combatere a schimbărilor climatice.

Cu privire la evoluțiile de securitate generate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pe care autoritățile române îl acordă Ucrainei, pe multiple planuri, în ceea ce privește susținerea acordată refugiaților ucraineni care au venit în România, prin intermediul hub-ului umanitar de la Suceava, respectiv pentru facilitarea exporturilor de produse ucrainene ca modalitate de susținere a economiei Ucrainei. În plus, au fost discutate modalități de coordonare a măsurilor de ajutorare și de gestionare a situației.

Președintele României a abordat, totodată, și aspectele legate de sprijinul activ și cuprinzător de care Republica Moldova are nevoie.

Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Kiril Petkov au discutat și despre avansarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, apreciind că aceasta va contribui atât la consolidarea Pieței Unice, cât și la întărirea rezilienței Uniunii Europene în ansamblul său, ceea ce este cu atât mai necesar în contextul actual, marcat de crize multiple. Cei doi înalți oficiali au convenit continuarea coordonării pentru atingerea acestui obiectiv comun.