Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a Președintelui Statului Israel, Reuven Rivlin

04 iunie 2021 | Statul Israel

Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi marți, 8 iunie 2021, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, cu ocazia vizitei de stat pe care acesta o efectuează în țara noastră, la invitația Președintelui României.

Vizita de stat a Președintelui israelian se înscrie în dinamica foarte bună a contactelor bilaterale la nivel înalt din ultima perioadă, cea mai recentă întrevedere între cei doi șefi de stat având loc cu prilejul participării Președintelui României la Forumul Mondial privind Memoria Holocaustului de la Ierusalim, din ianuarie 2020, urmată de discuții telefonice în lunile martie și iunie 2020.

Vizita Președintelui Reuven Rivlin reflectă soliditatea relației bilaterale, precum și faptul că Statul Israel rămâne un partener cheie, cu valențe strategice, al României în Orientul Mijlociu.

Discuțiile cu Președintele Statului Israel se vor concentra pe modalitățile de dezvoltare și aprofundare a relațiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun, vizita având loc în contextul aniversării, la 11 iunie 2021, a 73 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Statul Israel.

Cu prilejul convorbirilor oficiale, vor fi abordate, de asemenea, cooperarea economică și cea în domeniul sănătății, inclusiv în ceea ce privește contracararea pandemiei de COVID-19, educația privind Holocaustul și alte măsuri de combatere a antisemitismului în România, precum și schimburile culturale și interumane dintre cele două state.

O atenție deosebită va fi acordată situației din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv stadiului Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, cu accent pe situația de securitate din regiune în urma evoluțiilor recente, urmând a fi abordate și alte teme de actualitate de pe agenda regională și cea internațională.