Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a ministrului afacerilor externe al Republicii Serbia, Nikola Selaković

27 iunie 2022 | Republica Serbia

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit luni, 27 iunie 2022, pe ministrul afacerilor externe al Republicii Serbia, Nikola Selaković, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează la București.

Președintele României a subliniat importanța dinamizării dialogului bilateral, inclusiv printr-o intensificare a  cooperării în plan sectorial, în diverse domenii de interes comun, precum comerțul reciproc, infrastructura, energia, educația și cultura. În context, Președintele Klaus Iohannis a apreciat semnarea recentă a acordului între cele două Guverne privind stabilirea conexiunii autostrăzii Timișoara - Moravița și drumul de mare viteză Belgrad - Vatin.

De asemenea, Președintele României a salutat semnarea în cursul acestei zile, de către șefii diplomațiilor celor două țări, a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind acordarea dreptului de proprietate asupra clădirii „Luceafărul” României, respectiv a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniile educației, științei, culturii, mass-media, tineretului și sportului.

În planul integrării europene, inclusiv în contextul recentei reuniuni la nivel înalt UE-Balcanii de Vest care s-a desfășurat la Bruxelles, în data de 23 iunie 2022, Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României în cadrul procesului de integrare europeană, importanța alinierii la deciziile Uniunii și a exprimat deschidere pentru acordarea de expertiză tehnică autorităților sârbe.

În ceea ce privește actualul context de securitate european, marcat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, discuțiile au reliefat și interesul comun pentru asigurarea stabilității regionale și avansarea statelor din Balcanii de Vest în procesul de  aderare la Uniunea Europeană.