Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a ministrului afacerilor externe al Republicii Portugheze, João Gomes Cravinho

07 septembrie 2022 | Republica Portugheză

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 7 septembrie 2022, la Palatul Cotroceni, pe ministrul afacerilor externe al Republicii Portugheze, João Gomes Cravinho, aflat în vizită oficială la București.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat și cu această ocazie caracterul excelent al relației bilaterale, potențate nu numai de afinitățile de ordin cultural, dar și de cooperarea și proiectele în diverse domenii, precum și de obiectivele convergente și coordonarea strânsă ale celor două țări în plan european și internațional.

Președintele României a evidențiat dinamica dialogului politic recent, amintind vizita Prim-ministrului António Costa în țara noastră, în contextul întăririi cooperării pe linie de securitate și apărare între cele două țări și a salutat prezența ministrului Cravinho ca oaspete la Reuniunea Anuală a Diplomației române, o dovadă a importanței dialogului diplomatic și a intensificării cooperării bilaterale.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat aprecierea României pentru decizia Portugaliei de a participa la prezența multinațională NATO din țara noastră cu un contingent de forțe terestre și a subliniat excelenta cooperare dintre forțele armate ale celor două țări. Prin acest gest de solidaritate și unitate, Portugalia s-a alăturat eforturilor comune de a consolida postura de descurajare aliată pe Flancul Estic.

Pe baza celor stabilite cu ocazia vizitei Prim-ministrului portughez la București, Președintele României a încurajat continuarea demersurilor de colaborare în domeniile cu potențial deosebit, precum apărarea, energia regenerabilă, guvernarea digitală, modernizarea sistemelor de sănătate, educația, agricultura și mediul.

Președintele Klaus Iohannis și ministrul João Gomes Cravinho au avut un schimb de opinii cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană, generate în principal de situația regională de securitate și evoluția agresiunii ruse din Ucraina.

Ministrul portughez de externe a salutat dinamica dialogului politic la nivel înalt, precum și cooperarea excelentă dintre România și Portugalia, inclusiv în contextul prezenței militare portugheze în țara noastră, apreciind similitudinea pozițiilor în plan extern.

Ministrul João Gomes Cravinho a evidențiat rolul important al comunității românești din Portugalia în consolidarea legăturilor dintre cele două țări, apreciind integrarea și contribuția acesteia la dezvoltarea economiei și societății portugheze.

Ministrul portughez de externe a subliniat, de asemenea, interesul companiilor portugheze de a investi în România în domenii precum energia, agricultura sau sănătatea.