Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi

03 martie 2022 | Organizația Națiunilor Unite

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 3 martie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează în țara noastră.

Președintele României a reiterat susținerea țării noastre pentru eforturile globale conjugate, inclusiv cele coordonate de ONU, în sprijinul persoanelor refugiate ca urmare a invaziei ruse, apreciind totodată răspunsul adecvat și rapid al comunității internaționale la actuala situație.

Președintele Klaus Iohannis a salutat votul istoric din Adunarea Generală a ONU care condamnă în termeni fermi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, Președintele României a exprimat aprecierea sa pentru eforturile depuse de Înaltul Comisar și echipa sa din țara noastră, precum și pentru colaborarea cu autoritățile române.

Președintele Klaus Iohannis a informat asupra situației actuale, a pregătirii și răspunsului țării noastre la această criză, inclusiv asupra deciziei de a operaționaliza în România un centru logistic - hub- pentru coordonarea asistenței umanitare pentru Ucraina.

Din această perspectivă, Președintele Klaus Iohannis a arătat că răspunsul României este realizat în strânsă coordonare cu Comisia Europeană, statele membre ale Uniunii Europene, alți parteneri internaționali, organizațiile internaționale (Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Crucea Roșie, Organizația Internațională pentru Migrație), alături de organizațiile non-guvernamentale și de voluntari.

De asemenea, Președintele României a discutat și modalitățile concrete de sprijinire a Republicii Moldova, confruntată cu un flux masiv de refugiați.

Înaltul Comisar Filippo Grandi a salutat reacția rapidă a autorităților române și eforturile depuse în direcția gestionării situației excepționale a fluxurilor de refugiați, generate de invazia rusă în Ucraina.

Înaltul oficial al ONU a exprimat apreciere pentru modul în care România gestionează această situație dificilă, subliniind deschiderea de a continua cooperarea cu partea română pentru identificarea celor mai bune modalități de gestionare a crizei în funcție de evoluțiile viitoare.

Totodată, Înaltul Comisar a precizat că se va implica în acordarea de sprijin Republicii Moldova.