Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Prim-ministrului Republicii Croația, domnul Andrej Plenković

18 Mai 2018 | Croația

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 18 mai a.c., pe Prim-ministrul Republicii Croația, domnul Andrej Plenković, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta a efectuat-o la București.

Întrevederea cu Prim-ministrul Croației a vizat subiecte aflate pe agenda bilaterală, europeană și regională.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat nivelul excelent în ceea ce privește dialogul politic bilateral, marcat de o agendă intensă de întrevederi la toate nivelurile, care confirmă similitudinea de puncte de vedere pe aspecte privind subiectele discutate.

Cei doi interlocutori au subliniat importanța consolidării cooperării economice, care să permită atingerea potențialului de dezvoltare bazat pe complementaritatea celor două economii.

În planul cooperării sectoriale, cei doi interlocutori au evidențiat perspectivele cooperării bilaterale în domeniile apărării şi turismului.

Președintele României a evidențiat rolul de punte de legătură dintre cele două ţări pe care îl reprezintă comunitățile românofone din Croația și minoritatea croată din România, subliniind, în context, importanța protejării drepturilor persoanelor aparținând minorităților și comunităților lingvistice din cele două țări. La rândul său, Prim-ministrul Andrej Plenković a salutat tratamentul de care beneficiază minoritatea croată în România, oferind ca exemplu reprezentativitatea de care se bucură aceasta în Parlamentul României, un aspect de altfel caracteristic și sistemului parlamentar croat.

Cei doi interlocutori au susținut importanța unei coordonări strânse româno-croate din perspectiva deținerii, pentru prima dată pentru ambele țări, a Președinției Consiliului Uniunii Europene în cadrul aceluiași Trio, alături de Finlanda.

Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Croației au salutat rezultatele Summitului Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, desfășurat la Sofia, la 17 mai 2018, care a oferit prilejul reiterării importanței pentru Uniunea Europeană a regiunii Balcanilor de Vest, precum și a necesității de a consolida cooperarea cu partenerii din regiune, inclusiv prin promovarea proiectelor în domeniul conectivității. Președintele României a salutat organizarea următorului Summit Uniunea Europeană - Balcanii de Vest pe timpul Președinției croate a Consiliului Uniunii.

Cei doi înalți oficiali  au avut un schimb de opinii în legătură cu demersurile întreprinse de cele două state pentru aderarea la Spațiul Schengen, fiind abordate, de asemenea, provocările legate de migrație și modalitățile de gestionare a efectelor acestui fenomen.

Prim-ministrul Andrej Plenković a informat în legătură cu demersurile Croației de aderare la Zona Euro, având ca obiectiv intrarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM2) în anul 2020.

Plecând de la obstacolele care persistă la nivelul Pieței Interne Digitale, Președintele României a subliniat nevoia continuării eforturilor pentru crearea unei Piețe Interne a Uniunii reale, fără obstacole, care să încurajeze investițiile.

În plan regional, cei doi interlocutori au evidențiat conlucrarea foarte bună în implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Dunăre și în promovarea Inițiativei celor Trei Mări. Astfel, Prim-ministrul Andrej Plenković a salutat eforturile României pentru organizarea în bune condiții a Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la București și a dat asigurări privind sprijinul guvernului croat în atingerea obiectivelor propuse.