Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a ministrului afacerilor externe al Republicii Federale Germania, domnul Heiko Maas

27 august 2018 | Republica Federală Germania

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 27 august a.c., pe domnul Heiko Maas, ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, cu prilejul vizitei pe care acesta a efectuat-o la București.

Discuțiile au vizat consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două țări, precum și agenda regională, europeană și internațională.

Președintele României a evidențiat nivelul foarte bun al relației bilaterale, subliniind că aceasta este una specială, cu caracter strategic și extrem de importantă pentru țara noastră.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat natura echilibrată a comerțului dintre cele două țări și faptul că Germania este cel mai important partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească.

Președintele României a menționat faptul că buna cooperare economică dintre cele două țări este sprijinită și de minoritatea germană din România, precum și de comunitatea românească tot mai numeroasă de pe teritoriul Germaniei, ambele constituind o veritabilă punte între cele două ţări.

Președintele Klaus Iohannis a salutat cooperarea foarte bună cu Germania în domeniul afacerilor europene şi a salutat disponibilitatea acestui stat de a sprijini îndeplinirea obiectivului general de avansare a agendei europene pe perioada Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene. În context, Președintele României a apreciat că Summitul de la Sibiu din mai 2019 va fi o ocazie bună de a evalua propunerile, ideile și așteptările statelor membre și ale cetățenilor cu privire la viitorul Uniunii.

Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia Germaniei de a se implica în Inițiativa celor Trei Mări și de a participa la Summitul de la București, din 17-18 septembrie a.c., în calitate de stat partener. În context, Președintele României a apreciat că atât Germania, cât și Inițiativa în sine au de câștigat din această colaborare. Implicarea Germaniei va consolida capacitatea Inițiativei de a-și atinge obiectivul de impulsionare a creșterii interconectării și dezvoltării economice în regiune, în beneficiul întregii Uniuni Europene, precum și al companiilor germane interesate să își extindă operațiunile în Europa Centrală și de Est.

La rândul său, ministrul de externe german a salutat calitatea parteneriatului româno-german şi a exprimat susţinerea pentru politica pro-europeană, deschisă, a Preşedintelui României. Totodată, ministrul  Heiko Maas a subliniat disponibilitatea deplină a Germaniei de a sprijini Preşedinţia română a Consiliului UE din primul semestru al anului viitor. Nu în ultimul rând, ministrul german a reiterat interesul țării sale de a se implica în susţinerea Iniţiativei celor Trei Mări, precum şi de a participa la Summitul de la Bucureşti al Iniţiativei, găzduit de Preşedintele României.