Primirea de către Președintele României a domnului Frank-Walter Steinmeier, Ministrul de Externe al Republicii Federale Germania

09 martie 2015 | Republica Federală Germania

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 9 martie a.c., pe Ministrul de Externe al Republicii Federale Germania, domnul Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizită oficială în România.

În cadrul discuţiilor, au fost trecute în revistă stadiul și perspectivele relaţiilor româno-germane, de ambele părţi fiind remarcată dinamica accentuată, din ultima perioadă, a vizitelor bilaterale la cel mai înalt nivel, dovadă a caracterului privilegiat al relaţiilor româno-germane. Președintele României a arătat că Germania continuă să fie cel mai important partener comercial al ţării noastre și a pledat pentru atragerea de noi investitori, subliniind reușitele unor mari companii germane în România.

Cu prilejul întâlnirii, au fost abordate și teme de actualitate de pe agenda europeană, în mod deosebit situația țărilor din vecinătatea estică. Domnul Președinte Klaus Iohannis a reafirmat susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Ministrul german a mentionat că și Berlinul acordă aceeași importanţă menţinerii orientării proeuropene a acestui stat. Cei doi interlocutori au discutat și despre evoluţiile preocupante din Ucraina, precum și despre situaţia din statele Balcanilor de Vest.

În privința aderării României la spaţiul Schengen, oficialul german a subliniat că trebuie identificată o soluţie care să permită progrese în realizarea acestui obiectiv.

În cursul după-amiezii, Președintele României se va afla la Sibiu, unde domnul Frank-Walter Steinmeier va primi titlul de cetățean de onoare al orașului.

Domnul Președinte Klaus Iohannis și ministrul de Externe al Republicii Federale Germania, domnul Frank-Walter Steinmeier, vor participa apoi la manifestarea festivă a Forumului Democrat al Germanilor din România, care sărbătorește 25 de ani de existență, și la vernisajul expoziției "Minoritatea germană din România - trecut și prezent în Europa unită", de la Palatul Brukenthal.