Prima zi a vizitei oficiale a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în Republica Slovacă

18 Noiembrie 2015 | Slovacia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, efectuează, în perioada 18-19 noiembrie a.c., o vizită oficială în Republica Slovacă, la invitația omologului său slovac, domnul Andrej Kiska.

Programul primei zile a cuprins întrevederi cu Președintele Republicii Slovace, Președintele Consiliului Național slovac, Peter Pellegrini și cu Prim-ministrul Robert Fico. Discuțiile au abordat stadiul relației bilaterale, agenda europeană și internațională.

Cei doi președinți au apreciat stadiul excelent al relației bilaterale și evoluția pozitivă și consistentă a acesteia din ultimii ani, mai ales în domeniul economic. Totodată, au evocat legăturile strânse, de prietenie și solidaritate în momente grele ale istoriei, dintre cele două popoare. Președintele Klaus Iohannis a mulțumit, în numele poporului român, pentru grija manifestată de autoritățile slovace față de memoria eroilor români căzuți pe frontul de luptă pentru eliberarea teritoriului actualei Slovacii în cel de-al Doilea Război Mondial și pentru sprijinul acordat României în cazul tragediei din Clubul Colectiv.

A avut loc un schimb consistent de idei privind securitatea energetică, Vecinătatea Estică - cu accent pe situaţia din Republica Moldova şi Ucraina, criza migraţiei şi lupta anticorupţie. În cadrul după-amiezii, cei doi şefi de stat au deschis Forumul bilateral al oamenilor de afaceri români și slovaci.

Cu prilejul întâlnirii cu Președintele Consiliului Național slovac, cei doi demnitari şi-au exprimat satisfacţia pentru nivelul deosebit al cooperării parlamentare dintre cele două state şi au evidenţiat importanţa acesteia, mai ales în perspectiva Președinției slovace a Consiliului UE din 2016, a cărei prioritate, agenda digitală, reprezintă un interes comun al celor două țări. 

De asemenea, au avut loc discuţii privind agenda europeană, cu accent asupra provocărilor crizei migraţiei, interesul puternic al ambelor state în crearea Uniunii Energiei şi de a se coordona, în a doua jumătate a anului 2016, sub Preşedinţia slovacă.

Convorbirile cu Prim-ministrul Republicii Slovace, domnul Robert Fico, s-au concentrat asupra necesităţii de sprijinire a dinamizării cooperării economice bilaterale şi asupra crizei migraţiei, care a căpătat valenţe noi şi acute, în urma atentatelor teroriste de la Paris. Provocarea securității energetice și importanța dezvoltării de proiecte și interconectări, care să contribuie la scăderea dependenței energetice a Europei, au constituit teme de maxim interes. Cei doi demnitari au agreat realizarea unui schimb de experienţă la nivel de experţi în lupta împotriva corupţiei.

Programul vizitei a continuat în cursul după-amiezii cu o întrevedere cu un grup de tineri români care lucrează în Slovacia.