Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, i-a fost decernată distincția „Light Unto the Nations”, cel mai prestigios premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American

06 Iunie 2017 | Statele Unite ale Americii

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit luni, 5 iunie a.c., la Washington, distincția „Light Unto the Nations”, cel mai prestigios premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee - AJC) șefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Ceremonia s-a desfășurat în cadrul Forumului Global al AJC, care are loc în capitala Statelor Unite ale Americii în perioada 4-6 iunie, cu peste 3.000 de participanţi din peste 70 de state. Forumul Global al AJC este cea mai mare întrunire a unei organizații evreiești la nivel mondial, la care participă șefi de state, de guverne, miniștri ai afacerilor externe, precum și reprezentanți ai Congresului SUA și ai instituțiilor federale.

Distincția i-a fost decernată Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru rolul său decisiv în consolidarea democrației și statului de drept, pentru eforturile sale susținute în combaterea antisemitismului și pentru întărirea relațiilor țării noastre cu SUA și Israel. Premiul a fos înmânat Președintelui României de către Allen J. Reich, membru al Consiliului Executiv al AJC. Acesta a subliniat, în numele organizației, că șeful statului român a urmărit continuu ,,o viziune tenace pentru o lume mai justă și mai armonioasă", fiind o voce a clarității morale. A amintit de protestele anti-corupție din România de la începutul anului curent, arărând că Președintele Klaus Iohannis s-a poziționat ,,de partea dreaptă a istoriei, impunându-se pentru statul de drept, democrație, libertate și transparență. (...) Bucureștiul a ridicat atunci standardele morale".

În discursul susținut cu această ocazie, Președintele Klaus Iohannis a mulțumit pentru prestigiosul premiu, pe care l-a dedicat României și poporului român, care prin efort, implicare și uneori sacrificiu și-a câștigat locul printre națiunile care prețuiesc, protejează și promovează principiile democrației, statul de drept, economia de piață liberă și o societate deschisă.

Președintele României a subliniat faptul că acest premiu îl responsabilizează și îl angajează suplimentar în efortul de a întări justiția, democrația, statul de drept, atât pentru România, dar și pentru regiune și la nivel mondial.

Președintele Klaus Iohannis a evidenţiat că acest eveniment dobândeşte o semnificaţie aparte având în vedere că are loc la scurt timp după ce România a încheiat cu succes președinția în exercițiu de un an a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), precizând că: „Într-un moment în care extremismul, xenofobia și radicalismul se răspândesc periculos în Europa și în lume, țara mea și-a asumat pe deplin trecutul și acționează ca un promotor ferm al toleranței, nediscriminării și respectului pentru diversitate”.

Președintele României a evidențiat, cu acest prilej, şi angajamentul său personal pentru promovarea unei Românii puternice, în Europa și în lume, toate măsurile și acțiunile de politică externă şi în cadrul  parteneriatelor strategice, inclusiv cu SUA, fiind coerente cu acest deziderat.

Președintele Klaus Iohannis a remarcat şi faptul că anul 2017 este unul special în relaţia bilaterală cu SUA, împlinindu-se două decenii de la fondarea Parteneriatului Strategic între cele două ţări, care are ca bază valorile democratice, statul de drept şi o puternică poziție comună pentru securitatea euro-atlantică.

Înființată în anul 1906, American Jewish Committee este o organizație care militează pentru combaterea antisemitismului la nivel global, promovarea drepturilor omului, a pluralismului religios, consolidarea comunităților evreiești din Statele Unite și de pretutindeni.

Premiul „Light Unto the Nations” a fost înființat în anul 2005, printre personalitățile care l-au primit numărându-se Președintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, Cancelarul german Angela Merkel, Președintele Franței Nicolas Sarkozy, Președintele chilian Ricardo Lagos și Președintele Republicii Cipru Nicos Anastasiades.

În perioada martie 2016 – martie 2017, România a exercitat Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), organizație din care fac parte 31 de țări. AJC a apreciat în mod deosebit mandatul României, care s-a remarcat prin promovarea educației și cercetării în ceea ce privește Holocaustul și mai ales prin adoptarea definiției de lucru a antisemitismului, instrument important în combaterea acestuia.