Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Summitul Uniunea Europeană-Liga Statelor Arabe

25 februarie 2019 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, în perioada 24-25 februarie a.c., la primul Summit între Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe, care a avut loc la Sharm-El-Sheikh, în Republica Arabă Egipt, țară care deține Președinția Uniunii Africane și este membru marcant al Ligii Statelor Arabe.

Reuniunea are loc într-un context istoric important pentru România, exercitarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, reprezentând un moment cheie și, în același timp, o oportunitate de a urmări îndeaproape evoluțiile din Orientul Mijlociu și Africa de Nord în scopul asigurării unui climat stabil din punct de vedere politic, economic și social în vecinătatea sudică a UE, precum și în vederea susținerii eforturilor de promovare a păcii și securității în regiune.

În cadrul alocuțiunii susținute în secțiunea inaugurală, Președintele României a evidențiat contextul în care s-a desfășurat acest Summit, marcat de provocări și incertitudini, dar și de oportunități deschise tuturor, având în vedere interconectarea și interacțiunea dintre regiunile reprezentate de cele două organizații.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța unei abordări pragmatice a Uniunii Europene în raport cu statele arabe, ca unică modalitate de a obține rezultate concrete la provocările curente: fenomenul migrației, radicalizarea, terorismul, schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, precum și necesitatea creării de locuri de muncă. Președintele României a evidențiat importanța pe care o are dezvoltarea economică în regiune, ca motor al tuturor transformărilor pozitive.

În ceea ce privește migrația, care rămâne o provocare considerabilă, este important să fie abordate împreună cauzele sale, fiind esențială, în acest sens, colaborarea strânsă cu statele de origine și de tranzit. În cadrul Summitului, a fost evidențiat faptul că Uniunea Europeană a răspuns favorabil diferitelor solicitări de sprijin din partea comunității internaționale, prin participarea la programele de relocare externă și prin consolidarea sprijinului financiar acordat de către Uniune și statele membre programelor și proiectelor derulate în relația cu statele de origine și de tranzit ale migranţilor.

Referitor la combaterea terorismului, Președintele Klaus Iohannis a subliniat susținerea fermă de către România a luptei împotriva acestui fenomen, precum și opoziția față de toate formele de terorism și extremism violent, reiterând necesitatea unei bune cooperări între UE, instituțiile Ligii Arabe și statele membre în combaterea acestor fenomene.

Președintele României a salutat eforturile comune de punere în aplicare a Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030, de sprijinire a multilateralismului, atât la nivel global, cât și la nivel regional, prin utilizarea cadrului oferit de organizațiile regionale. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța cooperării consolidate dintre Uniunea Europeană, Liga Statelor Arabe, Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Africană.

Cu privire la evoluțiile regionale, Președintele României a subliniat necesitatea ca orice soluție la crizele regionale să ia în considerare pozițiile, opiniile și sensibilitățile statelor din regiune, și a reafirmat că țara noastră sprijină ferm și promovează activ principiile suveranității, integrității teritoriale și independenței tuturor statelor, ca fundament al soluționării pașnice a crizelor, prin dialog și negociere.

La finalul lucrărilor, a fost adoptată o Declarație a Summitului UE–LSA, care scoate în evidență decizia părților de a se angaja împreună în abordarea provocărilor comune actuale, de a-și adânci cooperarea și coordonarea pentru valorificarea potențialului existent spre asigurarea stabilității, prosperității și bunăstării în regiunile geografice de apartenență. Declarația a reafirmat poziția similară privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, inclusiv angajamentul pentru „soluția celor două state”, precum și sprijinul ferm acordat Organizației Națiunilor Unite în eforturile de soluționare a conflictelor din Siria, Libia și Yemen.