Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări

03 Iunie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 5-6 iunie a.c., în Slovenia, la cel de-al patrulea Summit al Inițiativei celor Trei Mări (I3M).

Summitul din Slovenia reprezintă primul pas în procesul de implementare a deciziilor importante luate la Summitul găzduit de Președintele Klaus Iohannis, în septembrie 2018, la București, reuniune care a marcat maturizarea politică și conceptuală a Inițiativei și trecerea sa spre dezvoltări concrete, pragmatice. Sunt așteptate, la reuniunea din Slovenia, progrese în implementarea listei de proiecte de interconectare prioritare agreate la București, precum și în ceea ce privește operaționalizarea Fondului de Investiții al I3M, respectiv a rețelei Camerelor de Comerț din regiune. În marja Summitului va fi organizată cea de a doua ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, element de continuitate cu prima ediție care a avut loc în septembrie 2018, la București.

Pe lângă șefii de stat din țările participante la I3M, la fel ca la București, la Summitul din Slovenia vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Inițiativei, Statele Unite ale Americii, Germania și Comisia Europeană, precum și instituții financiare europene.

În data de 5 iunie, Președintele României va participa la dineul oficial găzduit de Președintele Sloveniei, domnul Borut Pahor. Alături de șefii de stat ai țărilor participante la Inițiativa celor Trei Mări, vor mai fi prezenți Președintele Germaniei, domnul Frank-Walter Steinmeier, Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, și Secretarul Energiei al SUA, domnul Rick Perry. 

În data de 6 iunie, Președintele Klaus Iohannis va participa la Sesiunea Plenară a Summitului. Ulterior, Președintele României va susține declarații de presă, alături de Președintele Sloveniei, domnul Borut Pahor, Președintele Croației, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, Președintele Poloniei, domnul Andrzej Duda, și de Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude  Juncker.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Inițiativa își propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale - transport, energie, digital; creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii și la consolidarea proiectului european; precum și întărirea relației transatlantice, prin stimularea prezenței economice a SUA în regiune.

Summitul de la București din 17-18 septembrie 2018 a adoptat decizii esențiale pentru viitorul Inițiativei, precum lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital (48 de proiecte de interconectare prioritare, din care 27 proiecte multilaterale, de anvergură); organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (cu peste 600 oficiali şi reprezentanți ai mediului de afaceri din statele participante la Inițiativă şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanți ai UE şi ai instituțiilor financiare europene şi internaționale); lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele, de către 7 Camere de Comerț din cele 12 state participante); primii pași pentru lansarea Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind Fondul de Investiții al I3M de către 6 instituții de profil din cele 12 state participante).