Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică și Neagră

29 Septembrie 2015 | Statele Unite ale Americii

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat marți, 29 septembrie a.c., la reuniunea liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică și Neagră, organizată la inițiativa Președintei Croației, doamna Kolinda Grabar- Kitarović, în colaborare cu think-tank-ul american Atlantic Council.

Reuniunea a avut ca principal obiectiv schimbul de opinii asupra posibilităților de cooperare între statele din respectivul areal geografic, pe fondul existenței unor oportunități și provocări comune, îndeosebi în domenii precum energia și securitatea energetică și infrastructura.

Președintele României a subliniat importanţa pe care o au securitatea energetică și interconexiunea coridoarelor de transport (rutiere, navale, aeriene), care trebuie să unească nu numai statele de la Mările Neagră, Adriatică și Baltică, ci și pe cetățenii acestei regiuni europene, într-o zonă a prosperității și stabilității economice.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, pentru reușita proiectului de interconectare, ar trebui acționat pe trei paliere. În primul rând, statele trebuie să acționeze pentru avansarea propriilor interconexiuni cu vecinii; în al doilea rând, ar trebui acționat pentru promovarea coridoarelor de transport pe axele Nord – Sud și Est – Vest; de asemenea, regiunea „celor trei mări” ar trebui să vizeze integrarea pe scară globală, atât cu Asia Centrală și Africa, cât și cu regiunea euroatlantică extinsă.

Alături de Președintele României, la reuniune au mai luat cuvântul președinții din Croația, Bulgaria, Polonia, precum și miniștri de externe și înalți oficiali din Slovacia, Lituania, Ungaria, Letonia, Slovenia, Austria, Republica Cehă, Estonia și Statele Unite ale Americii.