Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest (Sofia, Republica Bulgaria)

15 mai 2018 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 16 - 17 mai  a.c., la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se vor desfășura la Sofia.

Pe agenda reuniunii informale a Consiliului European de miercuri, 16 mai a.c., se află subiecte care vizează domeniile digital, cercetare și inovare. În plus, pe fondul evoluțiilor recente în plan internațional, se va discuta despre situația privind retragerea Statelor Unite ale Americii din Planul Comun şi Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), dar și despre decizia adoptată de SUA privind instituirea unor taxe vamale la importurile de oțel şi aluminiu. 

În ceea ce privește cercetarea și inovarea, Președintele Klaus Iohannis va sublinia că acestea reprezintă elemente esențiale ale menținerii Uniunii Europene în vârful competiției economice și industriale globale. În acest sens, Președintele României va susţine viitorul program-cadru dedicat cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării, Horizon Europe, menit să contribuie la consolidarea capacității Uniunii de a produce și exploata cunoștințele.

Totodată, Președintele României va accentua ideea necesității creșterii investițiilor în domeniul digital, pentru că o Piață Unică Digitală puternică este esențială în vederea menținerii forței și credibilității Europei în cadrul economiei globale și a competitivității Pieței Interne.

Joi, 17 mai a.c., Președintele Klaus Iohannis va participa la  Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest. În cadrul reuniunii, șefii de stat și de guvern vor dezbate subiecte de interes comun, precum conectivitatea, securitatea şi fenomenul migrației.

În prima sesiune, Președintele Klaus Iohannis va sublinia importanța proiectelor în domeniul conectivității, în infrastructură, energie şi rețelele digitale, întrucât acestea au capacitatea de a crește convergența între Uniunea Europeană și regiunea Balcanilor de Vest. În acest context, Președintele României va susține acordarea unui sprijin sporit strategiilor macro-regionale, cum ar fi proiectele dezvoltate sub egida Strategiei UE pentru regiunea Dunării. 

În cadrul celei de-a doua sesiuni cu tema „Abordarea provocărilor comune”, Președintele Klaus Iohannis va evidenția faptul că, în virtutea proximității geografice, Uniunea Europeană și Balcanii de Vest sunt în relație de interdependență, fiind importantă, astfel, dezvoltarea, în continuare, a cooperării în vederea asigurării securității și stabilității regionale.

Președintele României va pleda pentru acordarea unei atenții sporite întăririi statului de drept și luptei împotriva corupției. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis se va pronunța pentru creșterea investițiilor în educație, ca unul dintre cele mai eficiente mijloace pe termen lung pentru realizarea unui spațiu comun de securitate.

Detalii privind agenda Preşedintelui României pot fi vizualizate la următorul link.