Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea informală a Consiliului European

03 februarie 2017 | Uniunea Europeană

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa vineri, 3 februarie a.c., la Valletta (Republica Malta), la reuniunea informală a Consiliului European.

Principalele teme de pe agenda reuniunii vizează dimensiunea externă a migraţiei şi pregătirea reuniunii liderilor Uniunii Europene, care va avea loc la Roma, în luna martie, moment când se vor aniversa 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Referitor la chestiunea migraţiei, obiectivul reuniunii este adoptarea unei Declaraţii politice cu privire la gestionarea fenomenului migraţiei, cu accent pe dimensiunea externă a acestuia. Declaraţia pe care liderii europeni urmează să o agreeze se referă la principalele măsuri care se intenţionează să fie implementate în perioada următoare pentru asigurarea unui control eficient al graniţelor externe ale Uniunii Europene.

Acțiunile Uniunii vor avea în vedere, în special, sprijinirea Libiei, prin oferirea de ajutor pentru instruirea pazei naţionale de coastă, pentru dezvoltarea comunităţilor locale, consolidarea capacităţii de management al frontierelor, asigurarea unei capacităţi de recepţie adecvate pentru migranţi. De asemenea, se are în vedere intensificarea luptei împotriva reţelelor de traficanţi de migranţi, precum şi consolidarea dialogului şi cooperării cu statele vecine Libiei.

Preşedintele României va exprima susţinerea deplină pentru o politică de migraţie sustenabilă a UE, prin asigurarea unui control efectiv al graniţelor externe ale Uniunii şi prin reducerea semnificativă a fluxurilor migratorii spre Europa.

De asemenea, şeful statului va insista pentru necesitatea identificării unor soluţii pe termen lung pentru combaterea cauzelor profunde ale migraţiei.

Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis se va pronunţa pentru intensificarea dialogului şi a cooperării cu statele din nordul Africii, cu scopul prevenirii migraţiei ilegale spre Europa şi pentru menţinerea în atenţie atât a rutei central-mediteraneene, cât şi a celei est-mediteraneene.

În ceea ce priveşte finanţarea măsurilor avute în vedere pentru gestionarea migraţiei, Preşedintele Iohannis va pleda pentru utilizarea mai eficientă şi coerentă a instrumentelor financiare deja existente la nivelul UE dedicate acestui scop.

În ceea ce priveşte discuţiile legate de pregătirea Summitului informal de la Roma, acestea se vor desfăşura în format UE27 şi se vor baza pe un document care identifică posibile direcţii strategice de evoluţie ale Uniunii asupra cărora membrii Consiliului European vor trebui să se pronunţe cu ocazia Summitului de la Roma.

Poziţia României privind viitorul Europei are în vedere în mod prioritar consolidarea şi aprofundarea proiectului european. România susţine pentru Summitul de la Roma un mesaj clar de unitate a Uniunii Europene, menit să conducă la reconstruirea încrederii cetăţenilor europeni în proiectul european.