Participarea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European

15 decembrie 2016 | Uniunea Europeană

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa joi, 15 decembrie a.c., la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Principalele teme de pe agenda reuniunii vizează gestionarea migraţiei, securitatea internă şi externă a Uniunii, aspectele economice, precum şi relaţiile externe ale Uniunii Europene.

De asemenea, în marja reuniunii Consiliului European, va avea loc o întâlnire de lucru în format UE 27 dedicată paşilor de urmat în procesul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Legat de gestionarea migraţiei, accentul va fi pus pe evaluarea stadiului implementării acordurilor în domeniul migraţiei cu unele state din Africa, precum şi a Declaraţiei UE-Turcia. Totodată, se va aborda şi tema reformei sistemului de azil, inclusiv principiile de responsabilitate şi solidaritate.

Preşedintele României va susţine intensificarea dialogului şi a cooperării cu statele de origine sau de tranzit ale migranţilor, în vederea dezvoltării lor economice, ceea ce va conduce, implicit, la diminuarea fluxurilor migratorii spre Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis va insista pe necesitatea continuării implementării Declaraţiei UE-Turcia în domeniul migraţiei. Va susţine că dialogul şi comunicarea cu autorităţile turce rămân esenţiale, Turcia fiind un partener cheie al Uniunii Europene, precum şi un aliat important în cadrul NATO.

În materie de securitate internă a Uniunii Europene, vor fi analizate progresele înregistrate în ceea ce priveşte Agenda europeană pentru securitate. În acest context, Preşedintele României va sublinia că țara noastră sprijină activ măsurile şi instrumentele necesare consolidării securităţii interne a Uniunii şi a unei mai bune apărări a graniţelor sale externe.

În ceea ce priveşte apărarea şi securitatea externă a Uniunii Europene, discuţiile se vor axa pe relaţiile UE-NATO, planul de implementare a Strategiei Globale a UE, precum și Planul european de acţiune pentru apărare propus de Comisia Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine aprofundarea cooperării între Uniunea Europeană și NATO pentru a putea răspunde în mod corespunzător provocărilor la adresa securităţii din regiune.

Cu referire la aspectele economice, va fi analizat stadiul implementării diferitelor Strategii privind Piața Unică (Strategia privind Piața Unică Digitală, Planul de Acțiune privind Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Energiei). De asemenea, se va discuta despre stimularea investițiilor la nivel european, inclusiv prin extinderea Fondului European de Investiţii Strategice şi, nu în ultimul rând, vor fi abordate iniţiativele privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor şi lupta împotriva şomajului.

În acest context, Preşedintele României va sublinia că sunt necesare eforturi suplimentare la nivelul Uniunii cu privire la dezvoltarea politicii industriale europene pentru atingerea țintei de contribuție a industriei cu 20% la PIB-ul Uniunii Europene în anul 2020.

În ceea ce priveşte relaţiile externe ale Uniunii Europene, în cadrul reuniunii Consiliului European se va discuta în special despre procesul de ratificare de către Olanda a Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina.

Referitor la acest subiect, Preşedintele Klaus Iohannis va susţine nevoia identificării unei soluții care să permită intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina, fără renegocierea sau modificarea acestuia.

În cadrul întâlnirii în format UE 27 se va aborda subiectul paşilor de urmat în procesul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Având în vedere procesul lung şi complex pe care îl va implica ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Preşedintele României se va pronunţa pentru importanţa gestionării într-un mod predictibil a procesului, conform Tratatelor Uniunii şi păstrând unitatea celor 27 de state membre.