Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, Regatul Belgiei)

20 Octombrie 2017 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, în perioada 19-20 octombrie a.c., la reuniunea Consiliului European.

Agenda Consiliului a prevăzut discuții pe teme de actualitate pentru Uniunea Europeană, respectiv gestionarea migrației, agenda digitală, apărarea și relațiile externe ale Uniunii, evoluțiile privind negocierile de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În cadrul reuniunii, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat o agendă de lucru – denumită Agenda liderilor - care trasează calendarul întâlnirilor la nivel de șefi de stat sau de guvern și subiectele propuse spre discuție până în iunie 2019, la finalul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

În acest calendar de reuniuni viitoare la nivel de șefi de stat sau de guvern este inclus și Summitul informal de la Sibiu, care va avea loc pe durata Președinției române a Consiliului UE, la 9 mai 2019, o zi simbolică pentru Uniunea Europeană. Acest summit va avea ca obiectiv o discuție amplă asupra viitorului UE și pregătirea priorităților strategice pentru perioada 2019-2024. Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că România va juca un rol de bază pentru obținerea unor rezultate importante la Summitul de la Sibiu.

În ceea ce privește migrația, principalul aspect de interes pentru România este faptul că aceste concluzii confirmă necesitatea menținerii atenției cu privire la evoluțiile de pe toate rutele migratorii. Liderii europeni au reiterat importanța unei acțiuni comune menite să sprijine statele de origine și de tranzit, pentru a acționa eficient pentru combaterea cauzelor la origine și au discutat despre finanțarea acțiunilor UE pentru statele din nordul Africii. 

În raport cu Agenda Digitală, liderii europeni au subliniat importanța eforturilor pentru finalizarea Pieței Unice Digitale, având în vedere că aceasta va oferi oportunități noi pentru creșterea competitivității economice, crearea de noi locuri de muncă și consolidarea coeziunii sociale și convergenței economice reale la nivelul Uniunii.

Președintele României a subliniat că securitatea cibernetică este un element determinant pentru crearea și buna funcționare a Pieței Unice Digitale și a reiterat necesitatea ca Piața Unică Digitală să fie bazată pe competitivitate, performanță și concurență echitabilă între principalii săi actori.

În ceea ce privește securitatea și apărarea, Președintele Klaus Iohannis i-a informat pe membrii Consiliului European cu privire la decizia țării noastre de a participa la procesul de cooperare permanentă structurată - PESCO - chiar de la lansarea acestui proces, preconizată pentru luna decembrie a acestui an. Eforturile la nivelul Uniunii Europene de întărire a cooperării în acest domeniu sunt necesare și este în interesul României de a susține o angajare mai consistentă a Uniunii în domeniul securității și apărării, mai ales în contextul internațional actual.

PESCO va oferi o oportunitate semnificativă pentru cooperarea la nivelul industriilor de apărare, inclusiv pentru cea românească, prin crearea unui cadru comun pentru promovarea de proiecte concrete în materie de apărare.

Președintele României a subliniat necesitatea unei abordări pragmatice, transparente, incluzive și care să evite o dublare a obiectivelor și acțiunilor din cadrul NATO.

Cu privire la relațiile externe, discuțiile s-au axat pe evoluțiile din dosarul nord-coreean, acordul nuclear cu Iranul și Turcia.

În contextul în care evoluțiile din dosarul nord-coreean generează îngrijorare, reprezentând o amenințare gravă la adresa securității globale, liderii europeni au solicitat autorităților din Coreea de Nord să îndeplinească pe deplin și fără întârziere obligațiile solicitate ca urmare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate ONU.

Consiliul European a reafirmat, totodată, angajamentul deplin față de acordul nuclear cu Iranul. 

În cadrul discuțiilor Consiliului European în format UE27, au fost analizate cele mai recente evoluții în negocierile Uniunii Europene – Marea Britanie, după încheierea a cinci runde de discuții. Negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a făcut o evaluare a rezultatelor acestor negocieri și a prezentat viziunea sa cu privire la abordarea viitoare a UE27 în negocierile cu Marea Britanie.

Discuțiile cu partea britanică au condus la o serie de progrese referitoare la subiectele în negociere, însă concluzia la care au ajuns liderii europeni a fost că nu au fost realizate progrese suficiente, astfel încât să se poată intra în etapa în care se va analiza cadrul viitoarelor relații UE-Marea Britanie, precum și eventualele perioade tranzitorii.

Liderii europeni au manifestat speranța ca în următoarele runde de negocieri să se înregistreze evoluții semnificative, astfel încât să fie posibilă discutarea trecerii la faza a doua a negocierilor.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat susținerea pentru mandatul încredințat negociatorului Uniunii Europene, inclusiv pentru principiile stabilite în debutul negocierilor, respectiv menținerea unității UE, secvențialitatea negocierilor și indivizibilitatea pieței unice. Președintele României a subliniat că numai printr-o abordare unitară și consecventă în negocieri, se va putea asigura protejarea drepturilor cetățenilor europeni – prioritate cheie atât pentru țara noastră, cât și pentru UE27.