Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, Regatul Belgiei)

18 octombrie 2017 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa în perioada 19-20 octombrie a.c., la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European.

În cadrul întâlnirii liderilor europeni vor fi discutate, în principal, subiecte privind migrația, agenda digitală a Uniunii, securitatea și apărarea, relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia, dosarul nord-coreean.

Va fi abordată și tema referitoare la viitorul Uniunii Europene. În acest context, va fi discutată Agenda Liderilor, document propus de către Președintele Consiliului European, care detaliază calendarul și subiectele care ar urma să fie discutate de liderii europeni până la finalul primului semestru al anului 2019.

De asemenea, va avea loc o sesiune în format UE27 dedicată discuțiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune în vederea evaluării progreselor înregistrate până în prezent în procesul de negociere.

Referitor la migrație, Președintele României va sublinia importanța monitorizării fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai bună gestionare a acestora. Totodată, Președintele Klaus Iohannis va sublinia că implementarea Declarației UE-Turcia trebuie să rămână o prioritate pentru Uniune.

Referitor la agenda digitală, Președintele României va susține necesitatea ca Piața Unică Digitală să devină deplin funcțională cât mai repede posibil. În plus, Președintele Klaus Iohannis va sublinia că securitatea cibernetică este un element determinant pentru buna funcționare a acestei piețe.

În ceea ce privește politica europeană de apărare, Președintele României va informa membrii Consiliului European cu privire la decizia țării noastre de a participa la procesul de cooperare permanentă structurată (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizată pentru luna decembrie a acestui an.

Cu privire la relațiile externe, Președintele Klaus Iohannis va evidenția importanța relației dintre Uniunea Europeană și Turcia, statul turc fiind un partener strategic al Uniunii și un aliat NATO, cu rol relevant în zona Mării Negre.

De asemenea, Președintele României se va referi la evoluțiile din dosarul nord-coreean care generează îngrijorare, reprezentând o amenințare gravă la adresa securității globale. Președintele Klaus Iohannis va sublinia că România susține eforturile comunității internaționale pentru soluționarea pe cale pașnică a crizei din Peninsula Coreeană și că obiectivul major este denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a peninsulei coreene.

Cu prilejul reuniunii Consiliului European, Președintele României va participa la Summitul Partidului Popular European (PPE) și va avea întâlniri cu Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, și Secretar General al PPE, Antonio López-Istúriz.

Detalii privind programul Președintelui României pot fi vizualizate la următorul link.