Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia celebrării a 100 de ani de relații diplomatice și 10 ani de Parteneriat Strategic între România și Polonia

01 octombrie 2019 | Republica Polonă

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 1 octombrie a.c., un mesaj cu prilejul celebrării unui secol de relații diplomatice și a unui deceniu de Parteneriat Strategic între România și Polonia.

Mesajul Președintelui României a fost prezentat de către domnul Bogdan Aurescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politică Externă, în cadrul evenimentului „Două țări, același destin”, organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și al Președintelui Republicii Polone, de către Ambasada României la Varșovia.

În cadrul evenimentului, a fost prezentat de asemenea mesajul Președintelui Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, cu aceeași ocazie.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului Președintelui României:

Este o deosebită plăcere și bucurie pentru mine să constat, în acest context aniversar dat de împlinirea unui secol de relații diplomatice și a unui deceniu de Parteneriat Strategic între România și Polonia, că interacțiunea dintre țările noastre se află într-un punct de vârf, fie că vorbim despre dialogul politico-diplomatic, de cooperarea în domeniul securității, de schimburile comerciale, de legăturile culturale sau de colaborarea la nivel regional, european și euroatlantic. Această evoluție pozitivă are ca resort similitudinea de interese și obiective pe care Polonia și România le-au avut în ansamblul momentelor de referință care au marcat evoluția lor de-a lungul timpului.

Mareșalul Jozef Pilsudski spunea la începutul anilor 1920, într-o alocuțiune rostită la Sinaia, referindu-se la renașterea statelor român și polon de după Primul Război Mondial, că aceasta este „o întruchipare vie a victoriei dreptății și echității. Din similitudinea căilor noastre legate de acest trecut comun rezultă, logic, o cale comună”. Cât de semnificative și relevante rămân și acum cuvintele spuse de acest mare lider al Poloniei în urmă cu aproape 100 de ani!

În aceeași epocă, istoricul și savantul român Nicolae Iorga, un energic și prolific prieten al Poloniei, publica în prestigiosul cotidian „Rzeczpospolita” un articol în care arăta că alianța româno-polonă este „un zid de apărare pentru tot ce se află după ea și reprezintă unul din factorii mari de civilizație în epoca noastră”. Din nefericire, țările noastre au fost obligate, ulterior, să treacă împreună prin ororile celui de-al Doilea Război Mondial. Chiar și acea perioadă tragică rămâne marcată de un moment de mare solidaritate între națiunile noastre: sprijinul prietenesc și sincer al României pentru elitele Poloniei în exil și pentru transportul Rezervei de aur a Poloniei prin România.

Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial nu avea, din păcate, să aducă și libertatea țărilor noastre, care au trăit experiența traumatizantă a comunismului. Împotriva tiraniei comuniste s-au ridicat, cu un puternic spirit de sacrificiu, personalități române și poloneze, pe care nu le vom uita niciodată, fie că vorbim, de exemplu, de reprezentanții partidelor istorice din România sau de membrii Mișcării Solidaritatea în Polonia.

În 1989, odată cu căderea comunismului, națiunile noastre și-au redobândit libertatea de manifestare într-o logică a apartenenței profunde la sistemul de valori europene și euroatlantice. Acest moment este, de altfel, o altă bornă a istoriei întrepătrunse a țărilor noastre, pe care o celebrăm anul acesta. În cele trei decenii scurse de atunci au fost consemnate o multitudine de realizări comune, având în centru împlinirea a două ținte cruciale: aderarea la NATO și integrarea în UE.

Ca state situate la frontiera de est a acestor structuri, României și Poloniei le-a revenit o responsabilitate cu atât mai mare în susținerea și promovarea reperelor de funcționare ale comunității europene și euroatlantice, fapt care a contribuit o dată în plus la întărirea solidarității și cooperării dintre noi, a parteneriatelor noastre cu celelalte țări NATO, UE, dar și cu cele aflate în proximitate. Din această perspectivă, România și Polonia sunt susținătoare active ale parcursului european al partenerilor estici – Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Conștientizarea rolului major pe care România și Polonia îl au în acest sens, precum și dorința de intensificare și substanțiere a interacțiunii bilaterale româno-poloneze pe multiple paliere au condus, de o manieră naturală și obiectivă, la ridicarea, în 2009, a relației dintre țările noastre la nivel de Parteneriat Strategic.

În perioada scursă de la instituirea Parteneriatului Strategic dialogul politico-diplomatic a atins un nivel de excelență, prin contacte și acțiuni substanțiale, la toate nivelurile.

De asemenea, cooperarea economică și sectorială înregistrează o tendință pozitivă, existând din ce în ce mai multe exemple de relaționare a agenților economici din cele două țări. Pe de altă parte, există încă un potențial important de creștere care trebuie valorificat, inclusiv în ce privește investițiile reciproce.

În cadrul parteneriatului nostru, o atenție deosebită am acordat-o dimensiunii de securitate care a crescut constant în relevanță, generând beneficii reciproce țărilor noastre. România și Polonia au o participare încrucișată, pe teritoriile noastre, cu forțe la structurile aliate înființate în implementarea deciziilor NATO. Dovedim, astfel, determinarea noastră de a participa activ, împreună, la creșterea securității în regiune.

În ultimii ani am acționat în direcția relansării proiectului european, dar și a consolidării legăturii transatlantice, prin susținerea constantă a importanței menținerii angajamentului SUA în Europa și, în mod specific, a extinderii prezenței americane în regiunea noastră, atât în plan militar, cât și economic.

În egală măsură, am construit împreună noi forme valoroase de colaborare regională, dintre care ies în evidență Formatul București (B9), pe care l-am lansat în anul 2015, la Summitul de la București, cu scopul întăririi rezilienței strategice a regiunii noastre la Flancul Estic al NATO; formatul trilateral de consultări România-Polonia-Turcia, care reprezintă un instrument valoros de dialog între cele trei țări pe subiecte de interes strategic, și respectiv Inițiativa celor Trei Mări, un instrument eficient de stimulare a dezvoltării economice regionale, creșterii coeziunii europene și consolidării legăturilor transatlantice.

Aș dori să reamintesc vorbele marelui diplomat și om de stat român Nicolae Titulescu, care, înțelegând legătura intrinsecă dintre destinele cele două state și națiuni, considera „alianța dintre România și Polonia ca fiind o necesitate”. În acest context, îmi exprim încrederea fermă că, în pofida provocărilor numeroase și complexe din jurul nostru, Polonia și România au în față un viitor comun, sigur și prosper, alături de ceilalți membri ai familiei euroatlantice. Pentru aceasta, este nevoie de continuarea angajamentului ferm al României și Poloniei de a merge mai departe pe drumul liber ales acum aproape trei decenii, de a apăra și promova acest sistem de valori căruia îi aparținem, și de a consolida Parteneriatul Strategic valoros pe care îl avem.

Folosesc astfel acest prilej pentru a mulțumi Președintelui Andrzej Duda pentru cooperarea excelentă și pentru deschiderea și sprijinul deplin manifestat în vederea consolidării Parteneriatului Strategic dintre România și Polonia.