Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova

27 august 2015 | Republica Moldova

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 27 august a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Doresc să transmit tuturor cetățenilor Republicii Moldova cele mai sincere gânduri de prietenie cu ocazia împlinirii a 24 de ani de independenţă. 

Am discutat de multe ori cu Președintele Nicolae Timofti cu privire la parcursul Republicii Moldova și am salutat rezultatul alegerilor locale, în urma cărora s-a constituit un guvern de coaliție cu o clară orientare proeuropeană. Faptul că astăzi guvernul recent format a preluat responsabilitatea de a continua reformele începute la Chișinău reprezintă un semnal pozitiv, o primă etapă pentru asumarea în practică a valorilor și principiilor europene.

Idealurile celor care au contribuit la declararea independenţei Republicii Moldova rămân şi astăzi un reper. Prin acţiunile lor, reprezentanţii statului au misiunea de a se ridica la nivelul aşteptărilor cetăţenilor, care îşi doresc să trăiască într-o ţară cu democraţie consolidată.

La 24 de ani de la constituirea ca stat suveran şi independent, Republica Moldova trebuie să îşi urmeze destinul în continuarea procesului de democratizare, în cadrul Uniunii Europene. Folosesc acest prilej de sărbătoare pentru a reitera angajamentul pe care l-am asumat privind sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova în procesul absolut necesar de aderare la structurile Uniunii Europene și vom rămâne aceiași susținători dedicați și determinați în atingerea acestui obiectiv.

Îmi doresc ca împreună, românii de pe ambele maluri ale Prutului, să ne regăsim în Uniunea Europeană şi să participăm atât la consolidarea valorilor europene, cât și a celor care definesc formarea identității și solidarității unui neam legat prin cultură, limbă şi istorie. Am convingerea că, alături de România, un aliat redutabil şi un membru cu drepturi depline la nivel european, Republica Moldova va deveni un stat în care cetăţenii se vor bucura de prosperitate, bunăstare și stabilitate.”