Mesajul de felicitare transmis României de către Secretarul General al ONU, domnul Ban Ki-moon

17 Decembrie 2015 | ONU

Secretarul General al ONU, domnul Ban Ki-moon, a transmis un mesaj de felicitare, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite.

Cu acest prilej, domnul Ban Ki-moon i-a mulțumit Președintelui Klaus Iohannis pentru intervenția națională susținută în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York, prin care Președintele României a reafirmat sprijinul necondiționat al țării noastre pentru Organizația Națiunilor Unite.

Totodată, Secretarul General al ONU a evidențiat contribuția României la diverse inițiative ale Națiunilor Unite, printre care controlul armamentului, dezarmarea și promovarea democrației. De o apreciere deosebită s-a bucurat contribuția țării noastre la misiunile ONU de menținere a păcii din Afganistan și Haiti până în Mali, Republica Centrafricană și Republica Democrată Congo. 

Domnul Ban Ki-moon a apreciat eforturile deosebite depuse de România pentru construirea de instituții transparente și transformarea sa dintr-o țară beneficiară de asistență într-un donator, ceea ce poate reprezenta un exemplu care să inspire și alte state aflate în procese de tranziție.

Secretarul General al ONU a subliniat că își dorește consolidarea parteneriatului dintre România și Organizația Națiunilor Unite și că va conta pe faptul că România va ajuta la implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă - 2030, cât și la punerea în practică a Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Nu în ultimul rând, domnul Ban Ki-moon a făcut un apel la România pentru a fi solidară cu Națiunile Unite în acțiunile de rezolvare a conflictelor din Orientul Mijlociu și Africa și să contribuie la combaterea extremismului violent.