Mesaj de felicitare transmis de Președintele României, Klaus Iohannis, Președintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu prilejul realegerii în funcție

14 februarie 2022 | Republica Federală Germania

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de felicitare Președintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu prilejul realegerii în funcție.

„Realegerea dumneavoastră este expresia încrederii societății germane că veți continua să reprezentați, ca și până acum, un pol de echilibru, dedicat valorilor europene și euroatlantice, care sunt esențiale în perioada dificilă pe care o traversăm.

Soliditatea relațiilor excelente dintre țările noastre, care au caracter strategic, s-a consolidat în ultimii ani. Acestea sunt potențate de dialogul politic bilateral frecvent și substanțial, de relațiile economice puternice și de puntea trainică de legătură dintre țările noastre reprezentată de comunitatea românească din Germania și de minoritatea germană din România.

Anul acesta marcăm cea de-a 30-a aniversare a semnării Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. Este un moment propice pentru a conferi un nou impuls dialogului politic și sectorial bilateral și o vizibilitate crescută relației româno-germane.

În contextul actual de securitate, cu impact negativ la nivel european și euroatlantic, este important să acționăm solidar, prin întărirea securității aliate și, totodată, prin sprijinirea eforturilor diplomatice susținute în direcția dezescaladării situației.

Dincolo de aceste provocări, este important să continuăm să promovăm o abordare bazată de unitate și convergență, la nivel comunitar, pentru a reuși să consolidăm proiectul european. Am convingerea că România și Germania pot contribui împreună, de o manieră substanțială, la acest demers.”, se arată în mesajul Președintelui României.