Întrevederi bilaterale ale Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev, și cu Președintele federal al Republicii Austria, domnul Alexander Van der Bellen, în marja reuniunii trilaterale de la Ruse
04 mai 2018 | Uniunea Europeană
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 4 mai a.c., întrevederi bilaterale cu Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev, respectiv cu Președintele federal al Republicii Austria, domnul Alexander Van der Bellen, în marja reuniunii la nivel de şef de stat Bulgaria-Austria-România, care a avut loc în Bulgaria, la Ruse.
Întrevederile cu Președintele Bulgariei și cu Președintele Austriei au oferit un bun prilej pentru trecerea în revistă a relațiilor bilaterale, inclusiv a aspectelor privind cooperarea economică, culturală și securitară, dezbaterea mecanismelor concrete pentru asigurarea continuității președințiilor bulgare, austriece și române ale Consiliului Uniunii Europene, precum și a oportunităților de cooperare regională.
Președintele Klaus Iohannis a salutat, în cadrul întrevederii cu Președintele Rumen Radev, dialogul politic substanțial între România și Bulgaria, la toate nivelurile, reconfirmând similitudinea de poziții la nivel regional, european și internațional și consolidând parteneriatul aprofundat dintre cele două țări.
Cei doi interlocutori au exprimat interesul comun pentru continuarea dezvoltării relațiilor economice și a proiectelor sectoriale în domenii de interes reciproc, cu accent pe energie și infrastructura de transporturi, în contextul în care România este al treilea partener comercial al Bulgariei în interiorul UE. În ceea ce privește domeniul energiei, cei doi șefi de stat au exprimat susținerea pentru proiectul BRUA și au avut un schimb aprofundat de vederi asupra perspectivelor de asigurare a securității energetice din regiune. Președintele României a pus în evidență importanța resurselor de hidrocarburi din platoul continental românesc al Mării Negre.
Totodată, cei doi șefi de stat au avut un schimb de vederi privind combaterea corupției, fiind subliniat impactul pozitiv al diminuării acestui fenomen asupra stimulării investițiilor străine. De asemenea, au discutat despre eforturile celor două țări de pregătire a aderării la OCDE.
În plan securitar, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța asumării echitabile a responsabilităților (burden sharing) în contextul pregătirilor pentru Summitul NATO din luna iulie, împărtășind omologului bulgar experiența pozitivă a României privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare. De asemenea, a fost evidențiat faptul că asigurarea securității presupune și costuri, mai ales în actualul context de securitate de la Marea Neagră.
Cei doi înalți oficiali au exprimat susținere pentru întărirea conectivității între statele membre UE și Balcanii de Vest și continuarea procesului de extindere a Uniunii în regiune cu acele state care îndeplinesc criteriile de aderare, pe baza principiului meritelor proprii, Președintele Klaus Iohannis arătând că Președinția română a Consiliului UE va continua eforturile președințiilor anterioare de sprijin al acestor state pe calea aderării.
Președintele României a apreciat eforturile și realizările Președinției bulgare în exercițiu a Consiliului UE și a prezentat prioritățile viitoarei Președinții române din 2019.
De asemenea, cei doi șefi de stat au convenit ca România și Bulgaria să conlucreze apropiat pentru ca Strategia UE pentru Regiunea Dunării să producă rezultate și proiecte concrete în beneficiul cetățenilor.
În cadrul întrevederii bilaterale cu Președintele Alexander van der Bellen, Președintele Klaus Iohannis a exprimat dorința de consolidare a relațiilor politice bilaterale, la toate nivelurile, inclusiv în perspectiva exercitării succesive, de către Austria și România, a Președinției Consiliului Uniunii Europene și având la bază cooperarea economică bilaterală foarte solidă, astfel încât cooperarea la nivel politic să corespundă adecvat nivelului de excelență al celei economice.
Președintele României a evidențiat potențialul existent pentru intensificarea schimburilor comerciale bilaterale şi creșterea investițiilor directe austriece în economia românească, precum și construirea de noi legături de afaceri între antreprenorii români și diaspora românească din Austria.
Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat solicitarea către omologul austriac de a transmite guvernului său insatisfacția părții române pentru recenta adoptare de către guvernul austriac a proiectului de lege privind indexarea alocațiilor și deducerilor fiscale pentru copiii nerezidenți, conform nivelului de trai din țara în care locuiesc. De asemenea, Președintele României a arătat că acest proiect, dacă va fi pus în aplicare, va afecta un număr mare de copii români, şi a exprimat îndoiala serioasă cu privire la conformitatea acestei măsuri cu legislația UE în materie.
În cadrul ambelor întâlniri bilaterale, Președintele Klaus Iohannis a informat în legătură cu stadiul pregătirii Summitului Inițiativei celor Trei Mări, care va fi organizat de România în perioada 17-18 septembrie 2018, la București, dezideratul fiind de a trece într-o nouă fază a Inițiativei, cea a rezultatelor concrete. În acest context, Președintele României a încurajat o implicare activă a partenerilor bulgari și austrieci în pregătirea evenimentului și a reiterat omologilor săi, domnul Alexander Van der Bellen și domnul Rumen Radev, invitația de a participa la acest Summit.