Întrevederea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans

05 Iunie 2015 | Uniunea Europeană

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 5 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil cu domeniile privind mai buna reglementare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale. 

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare privind funcţionarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, de aderarea României la Spaţiul Schengen, precum şi de evoluţiile din plan regional. Legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, oficialul european a menţionat că România a înregistrat progrese semnificative, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a putea finaliza acest proces.

Preşedintele României a subliniat faptul că va continua să acţioneze, în limita competenţelor constituţionale, pentru consolidarea reformelor în sistemul judiciar şi a luptei împotriva corupţiei. 

În cadrul discuţiei, a fost evaluat stadiul aderării României la Spaţiul Schengen, domnul Președinte Klaus Iohannis exprimându-şi speranţa că vor fi înregistrate evoluţii pozitive în acest proces cât mai curând posibil. Ambii interlocutori au agreat că, în actualul context internaţional deosebit de complex, România poate juca un rol important, reprezentând un factor de stabilitate în regiune.