Întrevederea bilaterală a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Pavel Filip, în marja segmentului de nivel înalt al celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite

27 septembrie 2018 | Organizația Națiunilor Unite

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 27 septembrie a.c., la New York, în marja participării la segmentul de nivel înalt al celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, o întrevedere bilaterală cu Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Pavel Filip.

Cu această ocazie, au fost discutate modalitățile de aprofundare și extindere a cooperării bilaterale, în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Astfel, Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României cu privire la susținerea opțiunii europene, a modernizării și a transformării democratice a Republicii Moldova, pentru a genera beneficii directe pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor săi. În acest sens, Președintele României a evidențiat că angajamentul pro-european al Republicii Moldova și caracterul ireversibil al reformelor realizate în acest scop sunt esențiale.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța unei bune comunicări strategice atât în relația cu Uniunea Europeană, cât și cu cetățenii Republicii Moldova, pentru explicarea eforturilor de reformă și, respectiv, a beneficiilor apropierii de UE și a rezultatelor concrete obținute în acest proces.

Prim-ministrul Pavel Filip a mulțumit în mod deosebit Președintelui României pentru sprijinul constant și substanțial acordat de țara noastră parcursului european al Republicii Moldova și a asigurat de hotărârea autorităților de la Chișinău de a continua procesul de apropiere de Uniunea Europeană și de a stărui în eforturile de reformă în spirit european, pe baza Acordului de Asociere, inclusiv în perioada rămasă până la alegerile parlamentare din Republica Moldova.

De asemenea, Prim-ministrul Republicii Moldova a exprimat interesul deosebit pentru continuarea proiectelor bilaterale de interconectare, cu precădere în domeniul energetic și cel al transporturilor.