Intervenția Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din cadrul întâlnirii de lucru cu membrii Colegiului Comisiei Europene
01 februarie 2018 | Uniunea Europeană
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 31 ianuarie a.c., la Bruxelles, Regatul Belgiei, o intervenție în cadrul întâlnirii de lucru cu membrii Colegiului Comisiei Europene.
Vă prezentăm în continuare textul intervenției:
„Domnule Președinte al Comisiei Europene,
Domnilor vicepreședinți,
Distinși membri ai Colegiului Comisarilor,
Doresc să mulțumesc domnului Președinte Juncker pentru invitația de a mă adresa astăzi Colegiului Comisarilor.
În contextul viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene pe care o va deține România în 2019, este esențial să discutăm despre proiectele comune pe care le avem de urmat și, de asemenea, să abordăm și alte subiecte de pe agenda europeană, care sunt de maximă importanță pentru România și pentru Comisie.
În această privință, doresc să vă mulțumesc pentru deschiderea de a continua dialogul și cooperarea cu Comisia Europeană în legătură cu toate subiectele de interes comun și să subliniez angajamentul autorităților române de a lucra împreună cu Comisia Europeană pentru a face față provocărilor actuale.
După cum știți, Președinția României a Consiliului Uniunii în primul semestru al anului 2019 va fi marcată de dosare complexe ale agendei europene, precum Brexit, negocierile dificile privind Cadrul Financiar Multianual post-2020 sau schimbările care se așteaptă la nivelul instituțiilor UE după alegerile pentru Parlamentul European.
Suntem pe deplin hotărâți să avem un mandat eficient și să contribuim la obținerea unor rezultate pozitive pentru Europa, pentru cetățenii europeni, pregătind terenul pentru o agendă europeană post-2019 ambițioasă.
Suntem pregătiți să contribuim constructiv și la aprofundarea integrării în Uniunea Europeană, bazată pe unitate, coeziune și incluziune, întrucât suntem conștienți, la fel ca și dumneavoastră, de importanța de a lăsa o moștenire solidă după terminarea mandatului acestei Comisii.
Doamnelor și domnilor,
România este un promotor hotărât și de încredere al consolidării proiectului european. Viziunea noastră este una puternic pro-europeană, în favoarea unei mai profunde integrări în Uniune.
Din această perspectivă, ca țară pro-europeană, fără partide eurosceptice, România are legitimitatea și dorința de a face parte, împreună cu alte state membre, din «nucleul dur» al Europei și de a participa la eforturile de consolidare a UE.
Ne dorim o Uniune mai puternică, mai aproape de cetățenii europeni, capabilă să le asigure securitatea și prosperitatea. Nu există alt răspuns, în viziunea noastră, la provocările cărora trebuie să le facem față împreună în Europa și pentru care este nevoie de voință comună și soluții comune.
Domnul Președinte Juncker a spus că «Europa trebuie să respire cu ambii plămâni». Ca să se întâmple acest lucru, este necesar ca statele membre și cetățenii lor să demonstreze solidaritate și voință comună - premise indispensabile pentru consolidarea proiectului european.
De aceea, în viziunea mea, cele mai importante obiective ar trebui să fie convergența și coeziunea. Istoria a dovedit că Europa a înaintat unită, alegând un drum care să permită progresul și care să nu lase pe nimeni în urmă.
Așadar, o Europă cu mai multe viteze nu oferă, în viziunea mea, cea mai bună alternativă pentru toți.
Mergând mai departe cu viteze diferite riscăm ca decalajele existente să se adâncească și, astfel, să încetinească progresul general și competitivitatea la nivelul întregii Europe. Eforturile noastre pentru o integrare mai profundă în Europa ar trebui întreprinse fără linii de divizare - est - vest, nord - sud, state membre vechi - state membre noi, cercuri concentrice exclusiviste sau procese de integrare cu viteze diferite, fără a exista posibilitatea de a-i ajunge din urmă pe cei cu viteză superioară.
Construirea unei Uniuni mai puternice, în egală măsură legitimă și de succes, nu se poate realiza doar de către și cu statele din Europa de Vest. Inițiativele de integrare trebuie să rămână deschise tuturor acelora care doresc și pot să se alăture, astfel încât experiența negativă a amânării intrării în Spațiul Schengen, de exemplu, să nu se mai repete.
În mod constant subliniem importanța unității, solidarității și a creșterii nivelului de convergență în Uniunea Europeană pentru a depăși provocările și a reduce diferențele economice și sociale între statele membre, pentru a asigura coeziunea și respectul pentru valorile noastre europene - egalitate, libertate, democrație, pluralism, stat de drept.
Vom rămâne puternic angajați în respectarea principiului statului de drept. Aceste principii și valori sunt elemente esențiale pentru asigurarea progresului și sustenabilității Uniunii, care în fiecare zi întăresc comunitatea noastră europeană.
Consecvenți Agendei Liderilor și Programului de Lucru al Comisiei Europene pentru 2018, așteptăm cu nerăbdare momentul în care vom găzdui Summitul European informal, în ziua de 9 mai 2019 la Sibiu, și vom contribui la identificarea soluțiilor potrivite pentru viitorul proiectului european, cât și la a duce mai departe munca noastră comună - prin Agenda Strategică 2019-2024.
Doamnelor și domnilor,
Anul acesta este cu siguranță un an foarte special pentru România, care își sărbătorește Centenarul Marii Uniri din 1918. Este un punct de referință remarcabil în istoria noastră națională și în cea a continentului european, având în vedere că sărbătorim acest eveniment de seamă împreună cu alte state europene membre - Estonia, Letonia și Lituania.
Această aniversare are o importanță și o valoare semnificativă nu doar din perspectiva trecutului țării noastre, cât și pentru prezentul și viitorul său.
Marcând acest moment istoric, proiectul nostru național este să construim o țară mai puternică în interior și să îi asigurăm o traiectorie pozitivă de dezvoltare și modernizare la nivel național și european.
Acest lucru nu va face din țara noastră doar o țară mai puternică și mai eficientă în depășirea provocărilor interne și externe, dar va asigura și un rol mai proeminent al României la nivel european, ca membru activ al Uniunii Europene.
De la aderarea noastră la 1 ianuarie 2007, țara noastră a adus numeroase contribuții la dezvoltarea politicilor și obiectivelor comune pe care le-au întreprins împreună Uniunea și statele membre. România va continua în acest sens și este gata să dezvolte mai departe strânsa cooperare pe care o avem cu Comisia Europeană.”