Întâlnirea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu reprezentanţi ai unor investitori instituționali și bănci de investiții din Statele Unite ale Americii

24 Septembrie 2015 | Statele Unite ale Americii

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, joi, 24 septembrie a.c., la New York – Statele Unite ale Americii, la reuniunea intitulată „România – o destinație atractivă pentru investitorii instituționali”. Cu această ocazie, Președintele României s-a întâlnit cu reprezentanţi ai sectorului financiar din SUA, ai unor bănci şi fonduri de investiţii, cu investitori instituţionali prezenţi şi viitori pe piaţa de capital din România, precum şi cu numeroşi oameni de afaceri interesaţi de potenţialul investiţional oferit de economia României.

Tematica discuţiilor a fost axată pe evoluţiile recente ale pieţei de capital din țara noastră, necesitatea şi modalităţile de stimulare a acesteia, valorificarea optimă a avantajelor comparative reciproce, investiţiile americane în România, atât cele prezente, cât şi cele viitoare, precum şi eliminarea constrângerilor care interferează, în mod necuvenit, cu libertatea economică. În acest sens, s-au pus bazele elaborării unui ghid de bune practici pentru a preveni actele de corupţie la nivel de societăţi economice.

Cu acest prilej, Președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că, deși dimensiunea de securitate se află la baza Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, dimensiunea economică a relației dintre cele două țări are potențialul de a ajunge la același statut. Securitatea geopolitică nu poate fi realizată decât în cadrul unei cooperări economice solide. 

„Este una dintre prioritățile mele să dezvoltăm această dimensiune economică. Am constatat cu entuziasm dublarea comerțului bilateral în ultimii 5 ani, care a ajuns la peste 2 miliarde de dolari americani în 2014. Sperăm că această tendință ascendentă va continua, astfel încât SUA să devină unul dintre principalii investitori în România. Am deplină încredere în potențialul României de a deveni un centru regional pentru investițiile americane. Atragerea de investiții străine este o prioritate fundamentală pentru România!”, a afirmat în cadrul reuniunii Președintele Klaus Iohannis.

Totodată, Președintele României a subliniat că țara noastră are un potențial autentic de a deveni un jucător esențial pe piața energetică regională, România fiind a treia țară cel mai puțin dependentă de energie din Uniunea Europeană.

Evenimentul organizat la New York a avut ca scop schimbarea percepţiei asupra pieţei de capital din România, în contextul promovării acesteia la statutul de piaţă emergentă şi continuarea programului de privatizări, precum și atragerea de investiții. În contextul în care există sectoare care au potenţial încă nevalorificat sau sunt încă insuficient reprezentate pe piața de capital, precum infrastructura și transportul, industria de automobile, sectorul de telecomunicații și IT, agricultura etc., s-a avut în vedere și promovarea multiplelor oportunități de investiții oferite de România.